Gastland Egypte overtuigend naar laatste vier

3 februari 2006, 20:00

Na Senegal heeft ook gastland Egypte zich weten te plaatsen voor de halve finale van Afrika Cup. De Farao's wonnen in de kwartfinale eenvoudig met 4-1 van DR Congo, dat in de groepsfase nog verantwoordelijk was voor de uitschakeling van WK-gangers Angola en Togo. Ahmed Hassan was met twee doelpunten de grote man bij de thuisploeg.

Egypte had eigenlijk geen kind aan DR Congo. Al vroeg in de eerste helft kreeg het gastland een strafschop, nadat Amr Zaki overduidelijk neergelegd werd in het strafschopgebied van Congo. Spits Hassan had weinig moeite om het buitenkansje te benutten, waardoor de ploeg al vroeg in de wedstrijden op rozen zat. Nog voor rust leek veteraan Hossam Hassan het duel te beslissen. De routinier, die speelde omdat sterspeler Mido geblesseerd was, jaagde een bal vanaf de rand van het strafschopgebied snoeihard en hoog in het Congolese doel.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Egypte, maar op slag van rust kwam Congo toch nog terug in de wedstrijd. Hierbij hadden de Congolezen echter wel de hulp van Egypte nodig. Abdelzaher El Saqqa veranderde een Congolees schot dusdanig van richting, dat zijn doelman Al Hadari kansloos was.

Egypte liet zich echter niet uit het veld slaan door deze tegenslag. Al vrij snel na rust zorgde Emab Moteab voor 3-1, na een scrimmage voor het Congolese doel. Heel Congo protesteerde omdat Moteab hierbij hands zou hebben gemaakt, maar het doelpunt werd toegekend. Hierna was de wedstrijd helemaal gespeeld. Dat uitblinker Ahmed Hassan er in de slotfase nog 4-1 van maakte, van louter van waarde voor de statistieken.

Egypte speelde nu in de halve finale tegen Senegal, dat eerder vandaag wist te winnen van Guinee. Zaterdag vinden de laatste twee kwartfinales plaats, namelijk Tunesië-Nigeria en de absolute kraker tussen Kameroen en Ivoorkust.