UEFA Cup-voorronde lonkt voor NAC Breda

19 juli 2008, 21:17

Nederland is komend seizoen mogelijk met één extra team vertegenwoordigd in de UEFA Cup. NAC Breda zorgde zaterdag voor een knappe prestatie, door de heenwedstrijd in de Intertoto tegen Rosenborg met 1-0 te winnen. Hierdoor heeft de ploeg volgende week, tijdens de return in Trondheim, aan een gelijkspel of zelfs een kleine nederlaag genoeg om de voorronde van de UEFA Cup te bereiken.

Intertoto-voetbal blijft een raar fenomeen. Het is pas een paar weken geleden dat in Breda de voetbalschoenen uit de mottenballen gehaald werden, maar vandaag stond al een duel op het programma die het Europese seizoen kon maken of breken. Na een seizoen lang zwoegen voor elk punt en elk doelpunt, moest een sfeerloze tweestrijd met Rosenborg BK bepalen of NAC dit jaar de UEFA Cup in mag. 

Qua sfeer en beleving zou je zaterdagavond niet zeggen, dat er Europees voetbal gespeeld werd. Slechts iets meer dan 7.000 NAC-fans hadden de moeite genomen om een kaartje te kopen, terwijl uit Trondhein welgeteld veertien fans de reis naar het Rat Verlegh Stadion gemaakt hadden. De ambiance deed dan ook eerder aan als een oefenpotje, dan als een belangrijke Europese confrontatie. Een confrontatie bovendien, waarin NAC historie kon schrijven. Sinds 1967, toen het Maltese Floriana FC geklopt werd, won NAC immers geen enkel Europees duel meer.

En eigenlijk was de verwachting niet, dat NAC tegen Rosenborg BK zomaar een eind zou maken aan deze lange Europese reeks zonder overwinning. Rosenborg is immers een club met een internationale staat van dienst waar je 'u' tegen zegt. Tussen 1992 en 2006 werd de ploeg veertien keer landskampioen en speelde het vrijwel onafgebroken in de Champions League. Ook vorig seizoen was de ploeg nog present in het kampioenenbal en boekten de Noren onder meer twee fraaie overwinningen op het Valencia van toenmalig coach Ronald Koeman.

NAC moest dus aan de bak, zaterdag in Breda. En eerlijk is eerlijk, de ploeg deed het niet slecht. Het vooraf wat gevreesde Rosenborg werd relatief simpel in toom gehouden en dankzij de Noorse keeper Jarstein kwam de thuisclub zelfs op 1-0. De sluitpost kreeg een schot van Anthony Lurling niet onder controle, waarna het voor Matthew Amoah een koud kunstje was om de rebound binnen te tikken.

Rosenborg stelde hier weinig tegenover. De nummer acht van de Noorse liga was voor rust slechts één keer gevaarlijk, toen een schot van Koné net naast ging. Verder bakten de Noren er weinig van, ook niet nadat coach Erik Hamren nog voor rust met aanvaller Jo Sondre Aas een extra troefkaart in het spel bracht. NAC bleef de beste kaarten in handen houden en gaf deze niet meer weg. Het leek zelfs 2-0 te worden, maar een open kans voor Lurling werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel.

Ook zonder deze tweede treffer, stapte NAC dik tevreden het veld af. Internationaal gezien is 1-0 immers een prima resultaat, zeker omdat één treffer in Trondheim voor NAC nu vermoedelijk genoeg is om de tweestrijd te beslissen. Zo is de UEFA Cup,die na de desastreus verlopen play-offs zo ver weg leek, ineens weer dichtbij.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen