Egypte wint Afrika Cup

Koen Freriks
10 februari 2006, 19:53

Egypte heeft in eigen land de Afrika Cup gewonnen. Na penalty's kwam de ploeg langs Ivoorkust, nadat het na 120 minuten voetbal 0-0 was gebleven. Waar Ivoorkust tegen Kameroen ongenaakbaar was vanaf elf meter, kon het tegen Egypte niet imponeren vanaf de stip. Didier Drogba en Bakari Koné faalden in de penaltyserie.

Al voor de aftrap was er lang gesproken over de ontmoeting tussen Egypte en Ivoorkust. Sterspeler Mido had zich flink misdragen in de confrontatie met Senegal, waardoor hij door de Egyptische bond geschorst werd. Toch werd de spits in de finale een plaats bij de selectie gegund. Hij kwam de hele wedstrijd niet in actie.

Egypte was in de eerste helft de sterkere ploeg, maar Ivoorkust kreeg de beste kansen. Beide ploegen kwamen af en toe tot goede combinaties, maar doelpunten vielen er niet. Voor Ivoorkust ging een goede kans verloren toen Didier Drogba vergat de bal af te spelen naar een compleet vrijstaande medespeler.

In de tweede helpt begon Egypte serieus aan te dringen. Vooral via de zijkant was de ploeg gevaarlijk. Een aantal keer mocht er vrij gekopt worden voor het Ivoriaanse doel, maar het vizier stond niet op scherp. Arouna Koné zorgde al vlot in de tweede helft voor gevaar aan de andere kant. Ook Didier Drogba had de kans de wedstrijd te beslissen, maar het lukte de spits de bal voor open doel over te werken.

Niet lang daarvoor dacht Egypte op voorsprong te komen. Na een rommelige situatie wist Zaki het net te vinden, maar de Ivoriaanse keeper Tizié werd duidelijk gehinderd. De scheidsrechter lette goed op en had het lef de goal te annuleren in het kolkende stadion in Cairo. Vlak voor het eindsignaal kreeg Drogba nogmaals de kans zijn team naar de overwinning te schieten, maar wederom miste hij.

In de verlenging kreeg Egypte een cadeautje van de scheidsrechter. Barakat werd in het strafschopgebied licht geraakt door Ivoriaan Bouassi. De scheidsrechter twijfelde geen moment en gaf een strafschop. Gelukkig bestaat er gerechtigheid: Achmed Hassan verprutste het buitenkansje en schoot op de paal. Ivoorkust probeerde de draad op te pakken, maar was zelden gevaarlijk.

Na 120 minuten was het nog steeds 0-0. Strafschoppen moesten de uitkomst brengen. Achmed Hassan, die in de verlenging miste, maakte zijn fout goed en schoot de eerste penalty zelfverzekerd in. Didier Drogba was in de kwartfinale tegen Kameroen nog twee keer trefzeker in de penaltyserie, maar schoot nu tegen keeper El-Hadary. Nadat beide ploegen de tweede penalty raak hadden geschoten, kwam Abdelhalim Ali voor Egypte naar voren, maar dat had hij beter niet kunnen doen. Zijn strafschop verdween hopeloos over het doel van keeper Tizié. Bakari Koné wist op zijn beurt het net ook niet te vinden, nadat El-Hadary opnieuw de goede hoek koos en attent reageerde. Na deze misser werden de overige strafschoppen verzilverd, waardoor Egypte zich kampioen van Afrika mag noemen.