Kleine zege Heerenveen niet voldoende

Ger
23 februari 2006, 19:52

Voor SC Heerenveen is de derde ronde het eindstation gebleken in de UEFA Cup. De Friese ploeg slaagde er in Boekarest niet in om een 3-1 achterstand weg te poetsen. Dankzij een late goal van Arnold Bruggink boekte Heerenveen wel een knappe zege.

Na het verlies in eigen stadion waren de overlevingskansen voor Heerenveen in het UEFA Cup-toernooi fors gereduceerd. Gertjan Verbeek stelde woensdag zelfs dat er een wonder nodig zou zijn om door te gaan naar de achtste finales. De Heerenveen-trainer had tegen de sterke Roemenen een basisplaats ingeruimd voor de 20-jarige Thomas Prager. De Oostenrijkse middenvelder verving de geschorste Paul Bosvelt. Daarnaast mocht Fernando Derveld als linksback opdraven, ten koste van Jeroen Drost. Centraal voorin kreeg Mark de Vries de voorkeur boven Arnold Bruggink.

In een volgepakt Lia Manoliu Stadion kwam de Friese formatie er in de eerste helft niet aan te pas. Hoewel Steaua in een comfortabele uitgangspositie verkeerde, schroomde de thuisploeg niet om enthousiast voor de aanval te kiezen. Tot grote ontevredenheid van Verbeek moest doelman Brian Vandenbussche diverse malen handelend optreden. In de voorhoede kon Heerenveen voor rust weinig klaarspelen. De Friese opbouw was slecht verzorgd, waadoor De Vries als eenzame spits zelden een bespeelbare bal kreeg.

In de tweede helft stuurde Verbeek een gewijzigd elftal in het veld. Met Drost en Bruggink voor Breuer en Nørregaard ontwikkelde Heerenveen meer aanvallende impulsen. Na 58 minuten kregen de Friezen een prima kans om de score te openen. Lasse Nilsson wist sluitpost Carlos Fernandes te passeren, maar verdediger Dorin Goian bracht voor de doellijn redding. Niet veel later kreeg ook De Vries een mogelijkheid. Zijn schot werd gekeerd door Fernandes.

De Roemenen beseften dat de wedstrijd in Fries voordeel kantelde en zochten hun toevlucht tot enkele stevige overtredingen. Victoras Iacob maakte het wel erg bond met een elleboogstoot. De aanvaller had geluk dat scheidsrechter Jara het voorval niet opmerkte. Tussen het fysieke geweld door kreeg Steaua nog een grote kans. Op het randje van buitenspel kopte Nicolae Dica uit een vrije trap naast het doel van Vandenbussche.

Op het moment dat de wedstrijd leek af te koersen op een doelpuntloos gelijkspel, zorgde Bruggink nog voor Fries vuurwerk. Vanaf 25 meter schilderde de invaller de bal fraai langs Fernandes. Na de treffer ging Heerenveen op jacht naar meer succes, maar de tijd was te kort om voor een stunt te zorgen.