Invaller Leonardo schiet Ajax naar achtste finale

26 februari 2009, 22:33   Bijgewerkt: 27 februari 2009, 00:49

Nederland heeft toch nog een ploeg in de achtste finale van de UEFA Cup. Na de uitschakelingen van FC Twente en NEC, zorgden de Amsterdammers er tegen Fiorentina voor dat de Nederlandse voetbalfan toch nog wat te juichen had. In de ArenA werd het, dankzij een late goal van invaller Leonardo, 1-1. Dat was, na de 0-1 zege in Florence, precies voldoende voor Ajax om door te gaan. Olympique Marseille, dat Twente elimineerde, is de volgende tegenstander.

semioli

semioli

Tegen de Italianen liet Vermeer zien dat hij, zeker gezien de matige waarin Stekelenburg de laatste weken verkeert, zeker niet onderdoet voor zijn concurrent. De voormalig jeugdinternational was tegen Fiorentina vanaf de eerste minuut scherp en dat was nodig ook, want via Semioli, Mutu en Gilardino kregen de bezoekers uit Italië in het eerste kwartier direct drie prima kansen. Met name zijn reddingen op de schoten van Semioli en Mutu waren prachtig.

In deze fase had Ajax weinig in te brengen tegen Fiorentina, maar dat veranderde nadat de eerste Italiaanse storm ging liggen. Na dit kwartiertje kreeg de thuisclub meer grip op de bezoekers uit Florence. De sfeer werd grimmiger, wat alleen al in de eerste helft leidde tot een handvol gele kaarten en een paar opstootjes, maar kansen bleven uit.

Na de pauze was deze controle, die Ajax had, echter volledig verdwenen. Fiorentina kwam uitstekend uit de kleedkamer en het spel speelde zich sindsdien alleen nog af op de helft van Ajax. Het wachten was op de 0-1 en Ajax mocht Vermeer en de paal dankbaar zijn dat dit doelpunt even uitbleef. In de 62ste minuut had ook Vermeer echter geen antwoord op een schot van Gilardino. De spits maakte, na aanval waarin hij hands leek te maken, op fraaie wijze de 0-1.