De Jong bezorgt HSV zege in München

4 maart 2006, 17:24

Voor de tweede keer dit seizoen is Hamburger SV er in geslaagd om Bayern München te verslaan. Nadat Rafael van der Vaart in september aan de basis stond van een 2-0 zege op Bayern in Hamburg, was het ditmaal Nigel de Jong die zich ontpopte als de beul van Bayern. De ex-Ajacied kopte in de slotminuut de winnende treffer (1-2) achter Bayern-doelman Kahn. Bij HSV stonden naast De Jong ook Van der Vaart en Boulahrouz in de basisformatie.

Met zijn rake kopbal maakte Nigel de Jong zaterdagmiddag een einde aan een reeks van negentien thuisoverwinningen van Bayern München. Bayern München kwam na zestien minuten op achterstand via een doelpunt van Demel. Scholl maakte in de 83e minuut de gelijkmaker waarna De Jong met zijn doelpunt de 1-2-eindstand op het bord bracht. Koploper Bayern München heeft nog steeds acht punten meer dan naaste belagers Werder Bremen en Hamburger SV.

De Jong vierde zijn doelpunt in de armen van Van der Vaart, de middenvelder die na een goed optreden zojuist was gewisseld. Van der Vaart bereidde onder meer de openingstreffer van Demel voor. Ook na de wedstrijd rende Van der Vaart weer het veld in. Samen met De Jong voerde hij vlak voor het tribunevak met meegereisde supporters een vrolijk dansje op.

Voor De Jong kwam het winnende doelpunt op een mooi moment. Sinds zijn overstap in de winterstop haalde de speler niet het door hem gewenste niveau. "Het wordt tijd dat HSV de echte De Jong ziet", liet de middenvelder vlak voor het duel met Bayern München nog optekenen.

De laatste thuisnederlaag van Bayern München dateerde alweer van 16 oktober 2004 toen Schalke 04 te sterk was: 0-1. Makaay voetbalde voor de vierhonderdste keer een competitiewedstrijd. Hij speelde geen rol van betekenis. HSV won voor het eerst sinds 24 jaar weer eens in München.

Opmerkelijk was verder de zege van hekkensluiter 1.FC Köln in Berlijn. Hertha ging in eigen stadion met 2-4 onderuit tegen de Domstedelingen, waarmee het lot van Hertha-trainer Falko Götz bezegeld lijkt. De oefenmeester ligt al wekenlang onder vuur en deze nieuwe blamage lijkt voor Götz de beruchte druppel die de emmer doet overlopen. Aan de kant van Köln was international Lukas Podolski met twee treffers en een assist te gevierde man. Ondanks de zege blijft Köln echter hekkensluiter in de Bundesliga.

Borussia Dortmund, de ploeg van Bert van Marwijk, kwam in eigen stadion tegen FSV Mainz '05 niet verder dan 1-1. De thuisploeg was nog wel op voorsprong, maar vlak na rust was Dortmund-doelman Gentenaar kansloos op een inzet van Thurk. Werder Bremen verzuimde optimaal te profiteren van de nederlaag van koploper Bayern en speelde in Leverkusen met 1-1 gelijk tegen het plaatselijke Bayer.