WK-serie: Zwitserland richt vizier alvast op 2008

10 maart 2006, 15:10

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 20: Zwitserland.

Wie aan de nationale ploeg van Zwitserland denkt, zal altijd terugdenken aan die memorabele novemberavond in Turkije. Na een 2-0 overwinning in eigen stadion moest de ploeg overeind blijven in Istanbul om zich te kwalificeren voor het WK in Duitsland. Dat lukte, maar na het laatste fluitsignaal gebeurde er van alles dat niets met voetbal te maken heeft. Spelers van Zwitserland werden aangevallen door Turkse spelers en officials en in plaats van feest te vieren moesten de Zwitsers de kleedkamer in vluchten. Een aantal spelers kregen hierbij rake klappen, waarbij verdediger Grichting zelfs even naar het ziekenhuis moest.

Road to Germany

Door de spraakmakende rellen na het duel met Turkije, zou je haast vergeten dat Zwitserland een indrukwekkende kwalificatiereeks achter de rug heeft. In een groep met onder meer Frankrijk, Ierland en Israël bleef het land ongeslagen en leek het zich zelfs ten koste van de Fransen als groepswinnaar te gaan kwalificeren voor het WK. Pas op de laatste speeldag zorgde een gelijkspel in Dublin er voor dat de Zwitsers genoegen moesten nemen met de tweede plaats in de groep en de bijbehorende plaats in de play-offs.

De bondscoach

Jakob Kobi Kühn, de bondscoach van Zwitserland, werd als voetballer bekend als het clubicoon van FC Zürich. De inmiddels 62-jarige oefenmeester speelde in de jaren '60 en '70 liefst vijftien seizoenen voor de ploeg. In deze periode ontwikkelde hij zich bovendien tot een vaste waarde in de nationale ploeg. In totaal kwam Kühn, een technische middenvelder, tot 63 interlands.

Kühn Kuehn

Kühn Kuehn

De vedette

Frei maakt sinds 2001 deel uit van de nationale ploeg en nam in 2004 deel aan het EK in Portugal. Dit toernooi liep voor de spits echter uit op een aanfluiting. Hij spuugde naar Steven Gerrard, waarna hij een forse schorsing aan zijn broek kreeg. Frei werd omgedoopt tot lama en hij reageerde op humoristische wijze op zijn nieuwe bijnaam. De spits adopteerde een lama uit de dierentuin van Basel en zal diens hele kudde in de toekomst financieel ondersteunen.

De verwachtingen

Tijdens de loting voor de groepsfase van het WK werd Zwitserland voor de derde keer op rij, na het EK van 2004 en de kwalificatiereeks van het WK, gekoppeld aan Frankrijk. De Zwitsers weten inmiddels hoe ze de Fransen moeten bestrijden en hielden de wereldkampioen van 1998 op weg naar Duitsland twee keer in bedwang. Het moet dan ook niet uitgesloten worden dat de Zwitsers ook tijdens het WK voor een stunt kunnen zorgen tegen de ploeg van bondscoach Raymond Domenech.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen