Kleine winst NAC op Feyenoord na boeiend duel

16 mei 2009, 21:18   Bijgewerkt: 17 mei 2009, 13:14

NAC Breda heeft er negen pogingen voor moeten wagen om de eerste overwinning in de play-offs in de wacht te slepen. Zaterdagavond wonnen de Brabanders de eerste wedstrijd in de eerste ronde van de play-offs voor een ticket in de voorrondes van de Europa League op eigen veld met 3-2 van Feyenoord. Door het resultaat is een gelijkspel donderdag in de Kuip voldoende voor een finaleplaats.

Dat beide formaties vastbesloten waren om hun eerste play-off overwinning uit de clubgeschiedenis te behalen, maakten de getoonde passie en strijd duidelijk. Vooral in de eerste helft speelden beide teams met het mes tussen de tanden, desondanks waren er in die fase weinig kansen. De beste was voor Donny Gorter, maar de middenvelder mikte een vrije trap op de buitenkant van de paal. De bezoekers waren in de openingsfase al gevaarlijk vanuit een dood spelmoment. André Bahia kwam echter een muizenstaart te kort om hen al vroeg op 0-1 te koppen.

Luinge scheidsrechter geel kaart

In de tweede helft was er beduidend meer actie voor beide doelen en vielen er bovendien doelpunten. Na ruim tien minuten belandde een vrije trap van Gorter bij de tweede paal bij Patrick Zwaanswijk, die doorkopte naar collega-verdediger Rob Penders. Voor de aanvoerder was het vervolgens een koud kunstje om te scoren. Niet veel later kende Luinge NAC een penalty toe na hands van Kelvin Leerdam. Gorter benutte het buitenkansje feilloos: 2-0.

Ondanks dat de manschappen van Leon Vlemmings wederom op twee treffers achterstand waren gezet, weigerden ze zich gewonnen te geven. Daarvoor werden ze beloond met nog een strafschop, na een overtreding van Tommie van der Leegte op Tomasson. Het Deense slachtoffer bracht vervolgens zelf vanaf de stip de spanning opnieuw terug (3-2). De voorafgaande charge van Van der Leegte kostte de middenvelder overigens zijn tweede gele kaart. In de slotminuten jaagde Feyenoord op de 3-3, maar NAC bleef met veel krabben en bijten op de been.

Door de kleine winst van NAC volstaat donderdag een gelijkspel in de Kuip voor de zuiderlingen om een finaleplaats veilig te stellen. Voor de geelzwarten zal dit een uiterst prettige gedachte zijn: in Rotterdam-Zuid werd immers nog nooit gewonnen van Feyenoord.