PSV maakt einde aan bekeraspiraties AZ

22 maart 2006, 21:30

Al twee jaar lang speelt AZ volgens velen het mooiste voetbal van Nederland, maar ook dit seizoen zullen de Alkmaarders geen prijs pakken. Na de UEFA Cup-uitschakeling tegen Real Betis was de Gatorade Cup voor de ploeg van Louis van Gaal de laatste kans op een prijs, maar aanstaand landskampioen PSV maakte op ijskoude wijze een eind aan het Alkmaarse bekeravontuur. Twee doelpunten in de verlenging waren voor de Eindhovenaren voldoende om een finaleplaats veilig te stellen.

"We moeten het ook maar eens een keer laten zien in een uitwedstrijd", sprak AZ-verdediger Joris Mathijsen in de aanloop naar het bekerduel in Eindhoven. De Alkmaarse ploeg verloor dit seizoen al haar topwedstrijden buiten Alkmaar, terwijl het in eigen stadion onder meer te sterk was voor Ajax en Feyenoord. Daar moest maar eens verandering in komen, vond Mathijsen. De uitwedstrijd tegen PSV leek voor AZ het ideale duel om af te rekenen met deze frustatie. Bij winst zou de ploeg zich immers plaatsen voor de finale, waarmee het alom geroemde AZ eindelijk een prijs zou kunnen pakken.

Dat het voor AZ niet onmogelijk was om in Eindhoven te winnen, bleek uit de recente geschiedenis. Op 27 september 2003 wonnen de Alkmaarders met 0-1 van PSV, door een treffer van Robin Nelisse. Opmerkelijk daarbij was overigens dat, van de huidige basisformatie van PSV, alleen Jan Vennegoor of Hesselink destijds ook van de partij was. Bij AZ maakten vier de huidige elf spelers deel uit van het elftal dat in 2003 wist te winnen in het Philips Stadion.

Na rust zakte het niveau van de wedstrijd, dat toch al niet bijzonder hoog was, tot een bedenkelijk peil. Beide ploegen leken te spelen met de handrem er op en de papieren topper tussen de beste twee ploegen van Nederland mondde uit in een slaapverwekkend schouwspel. Pas in de 83ste minuut was de eerste kans van de tweede helft te noteren, toen Shota Arveladze na een knappe actie diagonaal naar het Eindhovense doel kon lopen. Het slappe schot van de Georgiër, die de bal iets te ver voor zich uit speelde, verdween echter in het zijnet. Een verlenging was hierna het logische vervolg van een wedstrijd die amper doelkansen en spectuculaire momenten kende.

In deze verlenging had PSV het geluk van een echte topploeg. Timmy Simons nam een afgeslagen bal in één keer op zijn wreef, waarna het stuk leer buiten bereik van AZ-doelman Timmer in het Alkmaarse doel verdween. Na deze treffer ging AZ weliswaar vol overgave op zoek naar de gelijkmaker, maar de Eindhovense defensie gaf geen krimp. Jefferson Farfan maakte de Alkmaarse ellende vervolgens compleet door een fout van AZ-doelman Timmer af te straffen: 2-0.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen