Sprookje dames Oranje gaat verder

3 september 2009, 21:34   Bijgewerkt: 3 september 2009, 23:36

Het heeft 120 minuten en veertien strafschoppen geduurd, maar Nederland staat in de halve finale van het Europees kampioenschap voor vrouwen. Anouk Hoogendijk ontpopte zich tot heldin van Oranje door na een doelpuntloze wedstrijd tegen Frankrijk de beslissende penalty te benutten.

De strafschop van Hoogendijk betekende het einde van een lange voetbalavond, die eigenlijk zelden wist te boeien. Nederland en Frankrijk leken bevangen door de spanning en imponeerden allebei geen moment. De Franse dames hadden het betere van het spel, maar kansen creëerden ze niet. Dat kwam vooral omdat Daphne Koster een prima wedstrijd speelde in het hart van de Nederlandse defensie.

Nederland kon af en toe voorin een speldenprikje uitdelen via Manon Melis, maar deed er verder vooral alles aan om achterin de nul te houden. Dat lukte, ook in de verlenging, waardoor een strafschoppenserie te beslissing moest brengen.

De eerste acht strafschoppen werden benut, maar daarna sloegen de zenuwen toe. Na een eerste Franse misser kon Koster Oranje naar de halve finale schieten, maar de aanvoerster faalde. Dit scenario herhaalde zich vervolgens, want na een Frans schot op de paal verzuimde ook Bito om de wedstrijd te beslissen. Toen Frankrijk vervolgens voor de derde keer miste, schoot Anouk Hoogendijk wél raak.

Nederland plaatste zich zo voor de halve finale, waarin Engeland de tegenstander is. De Engelse dames wonnen eerder op de dag met 2-3 van gastland Finland.