Nederland met perfecte score naar Zuid-Afrika

9 september 2009, 22:18   Bijgewerkt: 9 september 2009, 23:56

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Nederland een WK-kwalificatiereeks zonder puntverlies afgesloten. Tegen Schotland, dat moest winnen om kans te houden op WK-deelname, boekte de ploeg van trainer Bert van Marwijk de achtste zege op rij in de cyclus richting de mondiale titelstrijd van volgend jaar in Zuid-Afrika. Invaller Eljero Elia kroonde zich in de slotfase tot matchwinner (0-1).

"Een goede graadmeter", noemde Giovanni van Bronckhorst eerder deze week de uitwedstrijd van Nederland tegen Schotland. Op het kolkende Hampden Park zou meer duidelijk worden over de kracht van dit Oranje, zo redeneerde hij. Want winnen van IJsland, Noorwegen, Macedonië en Japan is natuurlijk hartstikke leuk en aardig, maar echte conclusies kan je daaraan niet verbinden.

Een andere conclusie die getrokken kan worden na de partij tegen de Schotten is dat Nederland defensief zeer kwetsbaar is, iets dat eigenlijk al langer bekend is. Oranje hield weliswaar de nul, maar dat was een klein wonder. Alleen al spits Kenny Miller had drie keer moeten scoren, waarvan één keer vrijwel voor open doel na een schot op de paal van teamgenoot Naismith. De inzet van de spits werd echter knap gekeerd door Michel Vorm, die een prima wedstrijd speelde. Verder raakte Miller nog een keer de lat en ging een kopstoot van Scott Brown net naast. Oranje wankelde voortdurend, maar bleef overeind omdat de Schotten verzuimden te scoren.

Uiteindelijk was het een invaller, Eljero Elia, die voor de beslissing in de wedstrijd zorgde. De aanvaller van Hamburger SV kwam twintig minuten voor tijd in de ploeg voor Arjen Robben en liet evenals zaterdag tegen Japan fraaie dingen zien. Amper een paar minuten na zijn entree profiteerde Elia handig van een fout in de Schotse defensie en schoot hij de 1-0 binnen. Niet veel later stond Elia met een uitstekende actie aan de basis van een nieuwe aanval en opnieuw was het bijna raak. De inzet van een andere invaller, Rafael van der Vaart, ging echter net over.

Nederland hoeft zich daar allemaal geen zorgen over te maken. De ploeg gaat volgend jaar naar Zuid-Afrika en zal, gezien de kwaliteit en de indrukwekkende kwalificatiereeks, als één van de kanshebbers voor de wereldtitel gezien worden. Het is aan Van Marwijk om de komende negen maanden de laatste zwakke plekken uit het elftal te halen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen