Hoe halen Maradona en Messi het WK (niet)?

13 oktober 2009, 08:11

De beelden van de buikschuiver van Maradona gingen dit weekend de hele wereld over. Pluisje ging volledig uit zijn dak, nadat een buitenspelgoal zijn elftal de winst bezorgde tegen Peru (2-1). Maradona vierde de treffer van Martin Palermo alsof de wereldbeker binnen was, maar niets is minder waar. Sterker nog, woensdag kan Argentinië uitgeschakeld zijn voor WK-deelname. Een overzicht.

Argentinië niet op het WK. Het is bijna niet voor te stellen, vooral omdat de ploeg individueel misschien wel meer kwaliteit heeft dan elk ander land ter wereld. Neem alleen al Lionel Messi. De aanvaller wordt later dit jaar waarschijnlijk gekozen tot wereldvoetballer van het jaar en blinkt wekelijks uit bij FC Barcelona. Hij wordt gezien als 'nieuwe Maradona', de man die Argentinië na 24 jaar weer een WK-zege moet bezorgen. Maar als Argentinië zich niet plaatst, kan die droom de koelkast in.

Door die nederlagen kwam Argentinië diep in de problemen en de winst op Peru veranderde daar eigenlijk weinig aan. De ploeg staat nu weliswaar op de 'veilige' vierde plek, maar kan nog steeds zesde worden. Voor de duidelijkheid: de nummer vier plaatst zich rechtstreeks voor het WK, de nummer vijf moet een play-off spelen tegen Costa Rica of Honduras en de nummer zes ligt er uit.

Scenario 1: Argentinië wint van Uruguay

Als Argentinië er in slaagt om drie punten te pakken in Montevideo, kan Maradona er weer een paar buikschuivers uitgooien. Heel Argentinië kan dan opgelucht ademhalen, WK-plaatsing is een feit. Het lot van Uruguay ligt vervolgens in handen van Ecuador en Chili. Het doelsaldo van Uruguay is uitstekend, dus Ecuador móet winnen in Chili om de Uruguayanen te passeren. Wint Ecuador, dan is Uruguay zesde en kunnen Luis Suarez en consorten het WK vergeten.

Scenario 2: Argentinië en Uruguay spelen gelijk

{image-old[31343][right-half][]}In dit geval blijft Argentinië sowieso boven Uruguay op de ranglijst en is het land verzekerd van minimaal deelname aan de play-offs. Als Ecuador níet met ruime cijfers van Chili wint, is een gelijkspel in Uruguay voor Argentinië zelfs genoeg voor directe WK-plaatsing. Uruguay kan in dit scenario ook alleen maar hopen dat Ecuador níet wint. In dat geval eindigt Uruguay namelijk als vijfde en mag het aan de bak tegen Costa Rica of Honduras.

Scenario 3: Argentinië verliest van Uruguay

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar gezien de uitslagen van de laatste weken is dit het meest voor de hand liggende scenario. Uruguay won zijn laatste twee duels en is op eigen veld schier onklopbaar. Alleen Brazilië slaagde er deze WK-kwalificatiecyclus in om Uruguay in Montevideo te verslaan. Als Uruguay ook Argentinië aan de zegekar rijgt, is de thuisploeg zeker van WK-deelname. Argentinië moet vervolgens hopen dat Ecuador níet wint in Chili. Alleen dan krijgt de ploeg een tweede kans via de play-offs. Wint Ecuador wel, dan eindigt Argentinië als zesde en ontbreekt het voor het eerst sinds 1970 op een WK. 

Woensdagavond, middernacht

De wedstrijd tussen Uruguay en Argentinië begint woensdagavond om middernacht, Nederlandse tijd, en wordt live uitgezonden uit Sport1. Het is een latertje, maar absoluut de moeite waard. Als Argentinië uitgeschakeld wordt is het sowieso een historische wedstrijd en als ze winnen...tsja. Dan alle camera's op Diego, graag.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen