Rijkaard ronde verder, Ten Cate moet nog wachten

5 november 2009, 21:39   Bijgewerkt: 6 november 2009, 00:20

Frank Rijkaard is er met zijn Galatasaray als eerste club in geslaagd zich te plaatsen voor de laatste 32 van de Europa League. De Amsterdamse trainer leidde de Turken donderdag naar een ruime uitzege op Dinamo Boekarest (0-3) en is daardoor zeker van een plaats bij de bovenste twee in Groep F.

Harry Kewell, Shabani Nonda en Mehmet Topal voltrokken in Roemenië met elk één doelpunt het vonnis over Dinamo, dat door een rode kaart van Ousmane N´Doye de wedstrijd met tien man eindigde. Kostantinos Katsouranis groeide uit tot de held van Panathinaikos door in Graz in de 70ste minuut de enige goal van het duel te maken.

macdonald

macdonald

Ook in groep B ligt de strijd nog volledig open. Met nog twee wedstrijdrondes voor de boeg maken alle teams kans op internationale overwintering, al heeft nummer laatst Slavia Praag wel een klein wonder nodig. De Tsjechen hebben pas twee punten, vijf minder dan klassementsleider Lille, dat met 3-2 kopje onder ging bij Genoa.

Slavia Praag hield donderdag zijn kansen op pouleoverleving in elk geval levend door in de laatste tien minuten een 0-2 achterstand tegen Valencia weg te poetsen. Kort na rust hielp basisklant Hedwiges Maduro de bezoekers aan een marge van twee treffers, maar dat gat bleek niet groot genoeg. Door doelpunten van Petr Janda en Peter Grajciar werd het toch nog gelijk in Praag: 2-2. Valencia deelt de tweede plaats in de groep met Genoa. Beide ploegen hebben zes punten.

FC Basel behoudt de koppositie in Groep E. De Zwitsers waren in eigen huis met 3-1 te sterk voor het nagenoeg uitgeschakelde CSKA Sofia en voerden daarmee hun puntentotaal op tot negen. Alexander Frei scoorde tweemaal voor Basel. AS Roma is de nummer twee in de poule, met twee punten minder dan Basel. De Italianen gingen voorbij aan Fulham, door de Londenaren thuis met 2-1 te verslaan. Erik Nevland (ex-FC Groningen) kreeg vlak na de theepauze rood bij de Engelsen.