Doelpunt Standard-keeper Bolat fataal voor AZ

9 december 2009, 22:39   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Voor de tweede keer dit seizoen heeft AZ zich tegen Standard Luik laten foppen in blessuretijd. Waar in Alkmaar Moussa Traore in de extra tijd voor de gelijkmaker zorgde, was het ditmaal keeper Sinan Bolat die in de toegevoegde tijd een zeker lijkende zege van de Alkmaarders voorkwam. Hij kopte de 1-1 binnen. Hierdoor eindigt AZ als laatste in de groep en is het uitgeschakeld in Europa.

De ploeg is als laatste geëindigd in een poule met Arsenal, Olympiakos en Standard Luik. En zo'n poule is, hoe je het ook wendt of keert, toch niet bepaald een poule des doods. Dat AZ toch laatste geworden is ongelukkig, maar het zegt ook wel genoeg over dit AZ. De ploeg had geen geluk, maar geluk dwing je deels ook zelf af. Tegen Standard had AZ twee keer moeten winnen, maar verzuimde het om op jacht te gaan naar een beslissend tweede doelpunt. De Belgen bleven hierdoor in de wedstrijd en dwongen tweemaal in blessuretijd een gelijkmaker af.

Het beste van het spel was voor de thuisploeg, maar de eerste treffer was voor AZ. Op slag van rust verstuurde Brett Holman een geweldige pass richting Sebastien Pocognoli, die op zijn beurt Jeremain Lens bediende. De spits tikte van dichtbij binnen.

Dat was een mooie meevaller voor AZ, zeker omdat de beste kansen verder voor Standard waren. De thuisploeg raakte twee keer het houtwerk (één keer lat en één keer paal) en een schot van Milan Jovanovic werd ternauwernood geblokt door Niklas Moisander.

mendes da silva

Standard, dat na rust eveneens heel mager speelde, kreeg hierdoor steeds meer het gevoel dat een gelijkmaker absoluut mogelijk was. Er kwamen kansen via Igor de Camargo en Wilfried Dalmat, maar AZ leek de buit binnen te hebben. Leek, want in blessuretijd ging het toch weer mis. Dat uitgerekend keeper Bolat de 1-1 maakte, was voor AZ alleen maar extra pijnlijk.