WK-serie: Australië hoopt op Hiddink

24 maart 2006, 05:00

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 22: Australië.

Te groot voor een servet, te klein voor een tafellaken. Met dit gevleugelde gezegde kan de situatie van het nationale team van Australië de laatste decennia goed beschreven worden. De ploeg is sinds jaar en dag een klasse apart in haar continent, maar slaagde er tot haar eigen frustratie vrijwel nooit in om zich te kwalificeren voor een WK. Alleen in 1974 waren de Ozzies van de partij, maar daarna sneuvelde het land telkens op de drempel van het mondiale eindtoernooi.

Australie Australië

Australie Australië

Om na 32 jaar een eind te maken aan de WK-frustratie, nam de Australische bond vorig jaar Guus Hiddink in dienst. De man die in 2002 wonderen verrichtte met Zuid-Korea, moest ook Australië naar ongekende hoogte leiden. Met de plaatsing voor het WK heeft Hiddink nu al een historische prestatie geleverd. De gretige Australiërs willen nu echter meer.

Road to Germany

Australie

Australie

Na deze eenvoudige overwinning begon voor Australië het echte werk. De ploeg stuitte in een laatste play-off op Uruguay, het land dat zich vier jaar eerder nog ten koste van de Australiërs had weten te plaatsen voor het WK. De dubbele ontmoeting liep ditmaal uit op een heuse thriller. Na een 1-0 nederlaag in Montevideo won Australië in eigen land met 0-1, waarna een strafschoppenserie de beslissing moest brengen. Doelman Mark Schwarzer ontpopte zich hierbij tot de held van de natie, waardoor Australië zich kwalificeerde voor het WK.

De bondscoach

Australie Australië Hiddink

Australie Australië Hiddink

Wat veel mensen niet weten, is dat Hiddink ook als voetballer aardig uit de voeten kon. Na een jeugdopleiding bij amateurclub Varsseveld maakte hij in 1967 de overstap naar De Graafschap, waar hij zijn debuut maakte in de eerste divisie. Hierna speelde hij ook nog voor PSV, opnieuw De Graafschap, NEC, Washington Diplomats (VS), en San Jose Earthquakes (VS). Het begin van zijn trainersloopbaan verliep ongeveer hetzelfde. Na een debuut bij De Graafschap vertrok hij naar PSV, waar hij tot 1990 werkzaam was. In Eindhoven vierde hij zijn grootste succes in 1988, toen hij met PSV beslag legde op de Europacup I.

Hiddink Australie Australië

Hiddink Australie Australië

De vedette

Australië beschikt met onder meer Brett Emerton, Harry Kewell, Jason Culina, Mark Schwarzer en John Aloisi over voldoende spelers van internationale allure. De grote ster van de ploeg is echter Mark Viduka. De geblokte aanvaller is onder Hiddink aanvoerder van de nationale ploeg en is vormt met de Nederlander Jerrel Hasselbaink het aanvalsduo van het Britse Middlesbrough. Hoewel hij nog altijd regelmatig zijn doelpuntje meepikt, is hij echter niet meer zo dodelijk effectief als enkele jaren geleden.

Australie Australië

Australie Australië

In de zomer van 2004 vertrok Viduka uit Leeds en ging hij zijn geluk beproeven bij Middlesbrough. Hoewel hij zich in zijn eerste seizoen met de club plaatste voor Europees voetbal, werden de prestaties van Viduka steeds minder. Vorig seizoen scoorde hij slechts vijf doelpunten, terwijl zijn teller dit seizoen blijft steken op zes. De scherpte is er dus af bij de inmiddels 30-jarige aanvaller, die in de Australische ploeg echter nog altijd onomstreden is.

De verwachtingen

Australie

Australie

Australie fans supporters Australië

Australie fans supporters Australië

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen