WK-ganger Algerije slaat modderfiguur

11 januari 2010, 16:35   Bijgewerkt: 11 januari 2010, 18:18

De eerste grote verrassing in de Afrika Cup is een feit. Algerije, één van de outsiders voor de titel, moest maandag het hoofd buigen voor Malawi. De nummer 99 van de wereldranglijst won met speels gemak van de WK-ganger: 3-0.

Franco Baldini, de assistent-bondscoach van Engeland, moet een glimlach niet hebben kunnen onderdrukken tijdens de wedstrijd van Algerije tegen Malawi. Hij was één van de aanwezigen in het stadion, omdat Engeland tijdens het WK tegen Algerije speelt. Nu was al wel duidelijk dat Algerije zeker niet het sterkste land van het WK zou zijn, maar op basis van de wedstrijd tegen Malawi hoeven de Britten zich sowieso geen enkele zorgen te maken. Want als Algerije spelers als Russel Mwafulirwa, Evis Bryson Kafoteka en Davi Banda al niet van scoren af kan houden, hoe moet dat op 18 juni dan tegen Wayne Rooney, Frank Lampard en Steven Gerrard?

Tegen Malawi kon Algerije geen moment laten zien waarom het land zich ten koste van het sterke Egypte geplaatst had voor het WK in Zuid-Afrika. Een enorme blunder van doelman Fawzi Chaouchi zorgde al snel voor de 1-0, een fraaie kopbal van Kafoteka betekende nog voor rust de 2-0. En wie dacht dat Algerije vervolgens na rust de boel even recht zou zetten, kwam bedrogen uit. Een paar minuten na de hervatting viel het derde doelpunt van Malawi. Banda schoot van dichtbij raak, nadat een schot van een teamgenoot via de paal terug het veld in gestuiterd was.

Voor Malawi betekende dit de eerste overwinning ooit op een Afrika Cup. Het land neemt ook de leiding in Groep A, waarin Mali en Angola zondag gelijk speelden (4-4).