Fortuné houdt FC Utrecht op koers

26 maart 2006, 16:28

FC Utrecht heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. Daags na het gelijke spel van FC Groningen won de ploeg van Foeke Booij door een doelpunt diep in blessuretijd van invaller Fortuné met 1-0 van Heracles Almelo, waardoor het stevig in het zadel zit in de strijd om de felbegeerde vijfde plaats. Met nog vier wedstrijden te gaan hebben de Domstedelingen drie punten voorsprong op SC Heerenveen, dat echter nog een aanmerkelijk zwaarder programma heeft. FC Groningen volgt op vier punten van FC Utrecht.

Na de bekerwinst van Ajax tegen Roda JC is de situatie voor FC Utrecht duidelijk: als de ploeg er in slaagt om de vijfde plaats op de ranglijst te behouden, gaat het volgend seizoen Europa in. Dit is overigens alleen het geval wanneer ook Ajax bij de beste vijf eindigt, maar dat lijkt te gaan lukken. FC Utrecht heeft haar lot dus in eigen hand.

Dat deze situatie echter ook de nodige druk met zich mee brengt, bewees de wedstrijd tegen Heracles Almelo. De Utrechters leken zich te beseffen dat er een eind is gekomen aan de periode waarin punten pakken vrijblijvend is, in deze fase van de competitie dient er simpelweg gewonnen te worden. Zeker tegen een ploeg als Heracles Almelo, dat onderin de competitie bivakkeert.

Tegen de stugge Almeloërs ging het allesbehalve makkelijk bij Utrecht. De ploeg had verreweg het beste van het spel, maar tot echt veel kansen leidde dit niet. Verder dan twee mogelijkheden voor de ongelukkig spelende Robin Nelisse en een kopbal van Tom Caluwé kwam de ploeg van Foeke Booij in de eerste helft niet. Heracles, dat niet schroomde om bij vlagen de beuk er eens goed in te gooien, wachtte af en loerde op de counter.

Na rust veranderde er weinig aan dit spelbeeld. Utrecht ging met de moed der wanhoop op zoek naar een bevrijdende treffer, maar naarmate de wedstrijd vorderde begon Heracles steeds meer te beseffen dat er wat te halen viel. Bij Utrecht ging de paniek overheersen, terwijl de bezoekers juist vleugels leken te krijgen bij de gedachte dat het Utrecht wel eens met een punt zou kunnen verlaten. De Almeloërs zijn immers nog altijd volop in gevecht om de nacompetitie te ontlopen en een punt in Utrecht zou een welkome opsteker zijn.

Door deze zwaarbevochten zege staat FC Utrecht op de drempel van Europa. Met wedstrijd tegen RKC, Vitesse, FC Groningen en Willem II voor de boeg heeft de ploeg drie punten voorsprong op SC Heerenveen. De Friezen moeten het echter onder meer nog opnemen tegen AZ en Feyenoord. Met nog vier wedstrijden te gaan lijkt Europa dichterbij dan ooit voor de mannen van Foeke Booij.