Arsenal kleineert Juventus

28 maart 2006, 22:51

Op voorhand spraken de statistieken in het voordeel van Arsenal. Al acht wedstrijden verloor Arsenal niet op Highbury en de laatste vier keer dat Juventus op Engelse bodem speelde gingen allemaal verloren. Maar dat het zo zou lopen had niemand verwacht. Via een uitmuntende Cesc Fabregas en natuurlijk Thierry Henry vernederde Arsenal de Italiaanse ploeg met 2-0. De Italianen eindigden ook nog eens met negen man.

Een ticket voor de halve finales van de Champions League stond op het spel, toen Arsenal en Juventus aan de aftrap verschenen op Highbury. Onder toeziend oog van de Engelse bondscoach Eriksson stelde Arsenal-trainer Arsene Wenger geen enkele Engelsman op. De Fransman kon niet beschikken over verdedigers Lauren, Ashley Cole en Sol Campbell, terwijl zijn collega Fabio Capello Alessandro del Piero (blessure) en Pavel Nedved (schorsing) moest missen. Er begonnen zeven Fransen aan de wedstrijd, waaronder Patrick Vieira, die terugkeerde naar de club waar hij negen jaar lang speelde, tot dit seizoen.

Arsene Wenger had een strijd op het middenveld voorspeld. En een strijd werd het, met veel overtredingen en kaarten. Vooral het duel tussen Patrick Vieira en zijn 18-jarige opvolger Cesc Fabregas was op het scherpst van de snede.

Het eerste kwartier was erg rommelig. Aan beide kanten waren er meer foute passes dan goede op het natte veld in Londen. Pas na die openingsfase kwamen er wat mogelijkheden, maar het bleef onzorgvuldig. Voor Juventus was er een mogelijkheid voor Zlatan Ibrahimovic, maar de Zweed treuzelde te lang. Arsenal kreeg meer kansen, met een schot van Cesc Fabregas en drie vrije trappen van Thierry Henry. Alle drie van ongeveer dezelfde positie, maar geen van allen was dreigend genoeg om Gianluigi Buffon te verontrusten.

Na rust was het eenrichtingsverkeer. Vooral Cesc Fabregas en Thierry Henry combineerden naar hartelust door de Juventus-defensie heen en het was Henry, op aangeven van Fabregas, die voor 2-0 zorgde in de 69e minuut. Daarna bleef Arsenal veel sterker en de topploeg uit de Serie A werd volledig weggespeeld. Typerend voor de tweede helft was een versnelling vanuit stilstand, van Thierry Henry, voorbij drie Italianen. De frustratie over de onmacht liep hoog op in de slotfase, getuige de rode kaarten van Mauro Cameronesi en Jonathan Zebina.

Ook de topspitsen David Trezeguet en Zlatan Ibrahimovic wisten dus niet te scoren tegen de Arsenal-defensie die nu al zeven wedstrijden op rij zonder tegendoelpunt is in de Champions League. Of 2-0 uiteindelijk genoeg is, zal volgende week blijken als Juventus zonder de geschorsten Zebina, Cameronesi en Viera (gele kaart) Arsenal in Turijn ontvangt.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen