Van Basten pleit voor Benelux-competitie

31 maart 2006, 10:05

Nederland moet samen met België een voetbalcompetitie opzetten om een vuist te maken tegen machtige voetballanden als Spanje, Italië en Duitsland. Op deze manier kan worden voorkomen dat alle grote talenten meteen worden weggekocht door clubs die veel meer geld ter beschikking hebben. Dat stelt bondscoach Marco van Basten vrijdag in een interview in de krant nrc.next.

"We moeten voorkomen dat we de concurrentiestrijd met het buitenland niet op een gigantische manier gaan verliezen. Om dat te voorkomen, dienen we ons te verenigen. Volgens mij moeten Nederland en België samen een competitie opzetten. Dan kunnen we gezamelijk een vuist maken tegen het geweld van landen als Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland, waar ze smijten met geld", is de duidelijke taal van de bondscoach.

In de visie van Van Basten zou de Nederlands-Belgische competitie moeten bestaan uit zestien clubs. Nederland zou in deze constructie tien teams krijgen en België zes. "De Nederlandse competitie is beter dan die in België. Bovendien wonen hier meer mensen. Daar zou je een rekenmodel op los moeten laten. Dan kom je op tien Nederlandse en zes Belgische clubs", legt hij de verdeling uit.

Dit seizoen bevat de Nederlandse competitie voor het eerst de veelbesproken play-off. Deze play-offs zijn ingevoerd om de competitie sterker te maken, maar volgens Van Basten is een Benelux-competitie veel efficiënter. "Van de play-offs gaat het niveau van de Nederlandse competitie niet omhoog. Dat gebeurt wel als Anderlecht, Brugge, Standard of Genk in plaats komen van RBC, Sparta en Willem II."

In het verleden was onder meer voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij een groot voorstander van een dergelijke competitie. Zijn ideeën werden in eerste instantie weggehoond, maar lijken steeds meer steun te gaan krijgen. Het is echter onduidelijk of een internationale competitie met teams uit verschillende landen past binnen de reglementen van de UEFA.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen