Barça en Real beslissen titelrace op slotdag

8 mei 2010, 22:51   Bijgewerkt: 9 mei 2010, 00:54

De beslissing in de Spaanse titelrace valt op de allerlaatste speeldag van de Primera Division. Doordat koploper FC Barcelona op bezoek bij Sevilla een 3-2 overwinning uit het vuur sleepte en nummer twee Real Madrid ten koste van Athletic de Bilbao drie punten bijschreef (5-1), blijft het gat tussen de titelkandidaten één punt.

Een half uur mocht Barcelona de champagne om het kampioenschap te vieren alvast koud zetten. De Catalanen gingen comfortabel aan de leiding bij Sevilla, terwijl Real op eigen terrein grote moeite had met het tiental van Athletic. De Koninklijke stond twintig minuten voor tijd nog op 1-1 tegen de Basken, waardoor Barcelona op basis van het onderling resultaat virtueel landskampioen was. In de 74ste minuut maakte Gonzalo Higuain echter de bevrijdende 2-1, waarna Sergio Ramos, Karim Benzema en Marcelo Real naar een ruime zege schoten (5-1).

Het Madrileense trio bezorgde haar club daarmee een ogenschijnlijk simpele zege; het ging echter een stuk moeizamer. Na twintig minuten leek Real op rozen te zitten toen Amorebieta van Bilbao rood kreeg voor een overtreding in het strafschopgebied en Cristiano Ronaldo de bijbehorende elfmetertrap benutte. Op slag van rust maakte Yeste echter verrassend gelijk, maar de bezoekers konden de 1-1 niet vasthouden.

Waar Real zijn overwinning dus in de laatste twintig minuten veiligstelde, kwam de winstpartij van Barça juist in die fase in gevaar. Er leek voor de titelverdediger geen vuiltje aan de lucht. Door doelpunten van Lionel Messi, Bojan Krkic en Pedro gingen de gasten met nog een kwart duel op de klok comfortabel met 0-3 aan de leiding bij Sevilla. Bojan kreeg zelfs een grote kans op 0-4: de jonge Spanjaard schoot voor een leeg doel echter naast. Die misser bleek een dure voor Barcelona, dat door een rode kaart van Sevilla-speler Konko toen al een man meer had. Desondanks bracht een comeback van de thuisclub de grootmacht nog behoorlijk aan het wankelen.

In de 68ste minuut brak Frederic Kanouté door, na mistasten van Carles Puyol, en zette zijn equipe op 1-3. Even later profiteerde Luis Fabiano van geschutter aan de kant van de bezoekers. De Braziliaan stond helemaal vrij en kon daardoor zonder tegenstand een snel genomen vrije trap binnen schieten. In de daaropvolgende fase kregen beide clubs nog enkele kansjes, maar gescoord werd er niet meer.

Daardoor beslissen FC Barcelona en Real Madrid dus op de laatste speeldag wie er met de titel vandoor gaat. Barça ontvangt dan in Camp Nou Real Valladolid, terwijl Real op bezoek gaat bij Malaga. Die clubs strijden beide nog tegen degradatie.