Rijkaard klopt Koeman in Camp Nou

5 april 2006, 22:55

Camp Nou was klaar voor de terugkeer van Sneeuwvlokje. Het Benfica van Ronald Koeman moest proberen het Barcelona van Frank Rijkaard uit de halve finales van de Champions League te houden. In een spannende wedstrijd, met voor rust een zeer aanvallend en fanatiek spelend Barcelona, wist de koploper van de Primera Division af te rekenen met de huidige nummer drie van de Portugese competitie: 2-0.

Het begin was stormachtig. De honderdduizend toeschouwers stonden vanaf de allereerste minuut achter de thuisploeg en zagen hoe Mark van Bommel al na vier minuten de bal tegen de hand van Petit aan schoot. De Slowaakse scheidsrechter Lubos Michel wees resoluut naar de stip. Natuurlijk meldde Ronaldinho zich voor dit karwei. In de laatste drie wedstrijden scoorde Barcelona slechts één maal, uit een strafschop. De Braziliaan nam de aanloop en schoot hard in, maar doelman Moretto koos de goede hoek en stompte de inzet weg.

{image[244190][right-half][]}Barcelona bleef ondanks deze tegenvaller onverstoord doorjagen op het doel van Benfica en zette enorm veel druk op de Portugese verdedigers. Dit leidde in de negentiende minuut tot een mistrap van Benfica-middenvelder Beto. Via Henrik Larsson kwam de bal bij Samuel Eto'o. De spits uit Kameroen gaf strak voor, Larsson stapte slim over en bij de tweede paal was het Ronaldinho die nu wel scoorde: 1-0.

Benfica kon in de eerste helft op geen enkel moment grip krijgen op de aanvalsdrift van de Spanjaarden en had geluk dat scheidsrechter Michel vijf minuten na de 1-0 de bal niet weer op de stip legde na een handsbal van Luisao. De vrije trap, die Barcelona wel kreeg, verdween in het zijnet. Mark van Bommel was vlak voor de rust het dichtst bij de 2-0, maar hij stuitte op Moretto. In blessuretijd van de eerste speelhelft was de eerste kans voor Benfica te noteren. Verdediger Anderson schapte de bal, maar zijn inzet verdween naast het doel van Victor Valdes.

{image[244195][left-half][]}Net als vorige week, begon Benfica beter aan de tweede helft en verdiende het meteen de eerste corner van de wedstrijd. Echte kansen leverde dit kleine Portugese offensief nauwelijks op en na een kwartier leek Barcelona de zaken weer op orde te hebben, maar uitgerekend op dat moment was daar opeens de ruimte voor Benfica-spits Fabrizio Miccoli. De Italiaan zag Simao er nog beter voor staan en bediende de oud-Barcelona speler. Oog in oog met doelman Valdés liet de kleine aanvoerder van Benfica de kans op 1-1 liggen.

{image[244194][right-half][]}Na die kans voor de bezoekers was Barcelona duidelijk geschrokken en ging het behoudender spelen. Het was vooral de spanning die de wedstrijd in deze fase boeiend maakte. Twee maal was Eto'o nog dichtbij een goal, maar het stond nog altijd 'slechts' 1-0. Invaller Georgios Karagounis waagde vijf minuten voor tijd maar eens een schot van afstand. Deze werd met veel pijn en moeite verwerkt door Valdés. Dit leek het startsein voor een waar offensief van Benfica, maar drie minuten later, in de 88e minuut, zette Juliano Beletti listig Eto'o vrij voor Moretto en de bij vlagen onnavolgbare spits van Barcelona knalde de droom van Ronald Koeman en Benfica aan diggelen: 2-0.

Ronald Koeman sneuvelt tegen zijn club in zijn stadion. Barcelona is Koeman nog altijd niet vergeten. Datzelfde zal ook gelden voor Milaan, waar men met smart zit te wachten op Frank Rijkaard. Al zal Rijkaard, en met hem heel Barcelona, hopen dat het daar niet zal sneuvelen.