Brazilië kan geschiedenis schrijven op WK

6 april 2006, 14:48

Als Brazilië er komende zomer in slaagt om haar favorietenrol op het WK te verzilveren, schrijft het land historie. In de lange geschiedenis van het WK voetbal is het immers pas twee keer gebeurd dat een land er in slaagt om haar wereldtitel te verdedigen. De laatste keer dat het voorkwam dat een land haar titel prologeerde, was in 1962.

Het eerste land dat er in slaagde om twee keer op rij wereldkampioen te worden, was Italië. In 1934 profiteerde het land van de afwezigheid van topfavoriet Uruguay, waarna het in 1938 in de finale te sterk was voor Hongarije. Tijdens het volgende WK, in 1950, ontbraken de Italianen. Hiermee liet het de kans lopen om haar derde opeenvolgende titel te behalen.

Na Italië slaagde alleen Brazilië er nog in om twee WK's op rij op haar naam te schrijven. In 1958 klopten de goddelijke kanaries gastland Zweden in de finale met 5-2. Vier jaar laten bleek Brazilië opnieuw de sterkste, door in de finale Tsjechoslowakije met 3-1 te verslaan. In 1966 slaagden de Brazilianan er echter niet in om ook een derde wereldtitel op rij binnen te halen. Sterker nog, de Brazilianen werden tijdens het WK van 1966 de eerste titelverdediger ooit die al in de eerste ronde sneuvelde.

Na de titelprolongatie van Brazilië in 1962 slaagde geen enkel land er meer in om haar titel succesvol te verdedigen. Argentinië en Brazilië waren in respectievelijk 1990 en 1998 nog wel dicht bij een tweede opeenvolgende wereldtitel, maar beide landen strandden in de finale.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen