WK-serie: Polen, vreemde eend in de bijt

7 april 2006, 12:20

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 24: Polen.

De huiskamervraag voor deze week: noem eens, zonder tussendoor stiekem google te raadplegen, vier spelers uit de nationale selectie van Polen. Dat valt nog niet mee, of wel? Polen is hiermee waarschijnlijk het enige Europese land, dat deelneemt aan het WK, dat voor zelfs de Europese voetbalfans een groot vraagteken is. Doelman Dudek en spitsen Smolarek en Niedzielan zijn door hun avonturen in de Nederlandse competitie nog relatief bekend, maar verder bestaat de nationale selectie van Polen uit spelers die vrij anoniem meehobbelen in het Europese voetbal.

Road to Germany

De Poolse afvaardiging kon een glimlach ongetwijfeld niet onderdrukken, toen enkele jaren geleden geloot werd voor de kwalificatiegroepen voor het WK van 2006. In Engeland trof het land een tegenstander van formaat, maar de overige tegenstanders waren toch stuk voor stuk laagvliegers in het Europese voetbal. Oostenrijk is al jaren geen schim meer van het land dat ooit met toppers als Toni Polster en Andy Herzog over de velden raasde en voor Noord-Ierland, Wales en Azerbeidzjan hoefde Polen al helemaal niet bang te zijn.

De grootste klapper uit de cyclus was een 8-0 overwinning in Warschau op Azerbeidzjan. Tijdens dit duel maakte spits Tomasz Frankowski drie doelpunten. Frankowski was, samen met zijn aanvalsmakker Maciej Zurawski, overigens de meest trefzekere Pool op weg naar Duitsland. Beide aanvallers maakten zeven doelpunten.

De bondscoach

Pawel Janas

Pawel Janas

De vedette

Toen boegbeeld Ed de Goey in de zomer van 1997 vertrok bij Feyenoord, zaten de Rotterdamse fans met de handen in het haar. Wie moest De Goey, die uitgegroeid was tot een heus clubicoon, vervangen? De Hongaarse aanwinst Zsolt Petry? Of die onbekende Pool Jurek Dudek, die een jaar eerder gehaald werd van Sokol Tychy? De technische staf van Feyenoord koos eensgezind voor Dudek en na een moeizaam begin ontwikkelde hij zich spectaculair. Dudek deed De Goey vergeten en groeide uit tot één van de steunpilaren van de Rotterdamse club. Vier seizoenen lang was de Pool een uiterst betrouwbare rots in de Rotterdamse branding, tot Liverpool medio 2001 aanklopte.

Ondanks deze heldenrol was manager Benitez de grilligheid van de Pool niet vergeten. De Spaanse trainer haalde in Jose Reina opnieuw een nieuwe doelman en ditmaal verdween Dudek definitief naar de reservebank. Hierdoor is zijn plaats in de Poolse selectie in gevaar, maar de kans is groot dat hij alsnog mee zal gaan naar Duitsland.

De verwachtingen

loting poule groep

loting poule groep

Toch zal Polen er een hele kluif aan krijgen om de tweede ronde te bereiken. Polen heeft een goede ploeg, maar komt tekort voor het absolute topniveau. Duitsland zal vermoedelijk in ieder geval een maatje te groot zijn, waardoor Polen met Costa Rica en Ecuador moet gaan strijden om een plaats in de tweede ronde. Polen opent met een duel tegen Ecuador en dat zal direct cruciaal worden. Ecuador is sterker dan landen als Uruguay, Paraguay en Chili, terwijl Costa Rica een team heeft dat absoluut voor een stuntje kan zorgen. Het stugge Polen zal zichzelf dan ook moeten overtreffen om de groepsfase te overleven.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen