Winst Johan Cruijff Schaal leidt zelden tot titel

31 juli 2010, 12:45   Bijgewerkt: 31 juli 2010, 12:50

FC Twente en Ajax strijden zaterdag om de eerste prijs van dit seizoen, de Johan Cruijff Schaal. De wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar is de traditionele opening van het seizoen, maar heeft de laatste jaren veel aan prestige verloren. Vooral ook omdat winst van de prijs weinig zegt. De laatste keer dat een ploeg in één seizoen zowel de JC Schaal als de landstitel won, is al tien jaar geleden.

In augustus 2000 won PSV de Johan Cruijff Schaal, door bekerwinnaar Roda JC met 2-0 aan de kant te schuiven. Adil Ramzi en Ernest Faber maakten de goals voor PSV, dat vervolgens een goed seizoen draaide en in mei de landstitel kon vieren.

Hierna gebeurde het niet één keer meer, dat een winnaar van de Johan Cruijff Schaal hetzelfde seizoen kampioen van Nederland werd. PSV won vanaf 2001 drie keer de Cruijff Schaal, Ajax vier keer en FC Utrecht en AZ ieder één keer. Elke keer als Ajax in augustus de eerste prijs van het seizoen pakte, ging PSV later dat seizoen met de landstitel aan de haal. Andersom zag PSV, de drie keer dat het de Johan Cruijff Schaal won, dat jaar de titel gaan naar respectievelijk Ajax (2001/2002, 2003/2004) en AZ (2008/2009). Vorig jaar pakte AZ de naar Cruijff vernoemde prijs, maar kwam het in de Eredivisie niet verder dan plek vijf en ging de landstitel naar FC Twente.

Wat dat betreft lijkt het voor Ajax en FC Twente allebei beter om vanavond misschien maar niet te winnen. Mocht FC Twente zegevieren, dan is het voor het eerst in de historie dat de Johan Cruijff Schaal mee naar Enschede gaat. Ajax heeft er al zeven in de kast staan. Bij winst evenaart het PSV, dat de prijs acht keer wist te winnen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen