Sterk FC Utrecht laat Luzern kansloos

5 augustus 2010, 21:32   Bijgewerkt: 5 augustus 2010, 22:04

FC Utrecht heeft op indrukwekkende wijze de play-off van de Europa League bereikt. Op bezoek bij FC Luzern had de ploeg van coach Ton du Chatinier aan een geweldige eerste helft genoeg om de thuisploeg kapot te spelen. Halverwege stond het al 0-3 voor de bezoekers, na rust redde Luzern de spreekwoordelijke eer (1-3).

Een slechte ploeg is FC Luzern zeker niet. Anders eindig je niet als vierde in de Zwitserse competitie, vlak achter Grasshoppers FC. Bovendien beschikt het elftal over een aantal spelers die in het verleden namens Zwitserland deelnamen aan grote toernooien, zoals Hakan Yakin en Daniel Gygax. Dat de ploeg toch kansloos was tegen FC Utrecht, zegt veel over het sterke spel van de bezoekers uit de Domstad.

FC Utrecht, dat in eigen stadion met 1-0 gewonnen had, was in Zürich, waar de wedstrijd gespeeld werd, uiterst effectief. Al na een klein kwartiertje krulde Nana Asara, na een fraaie pass van Dries Mertens, de 0-1 tegen de touwen. Met een subtiel wippertje verdubbelde Ricky van Wolfswinkel de score, Michael Silberbauer maakte na een geweldige individuele actie na 28 minuten het derde Utrechtse doelpunt.

Amper een half uur gespeeld, 0-3 voor FC Utrecht: veel mooier kon het niet voor de bezoekers. Bij deze stand had Luzern nog vijf doelpunten nodig om door te gaan. Utrecht, dat vorig seizoen al bewees prima op 'de nul' te kunnen spelen, wist dat het beslist was. Via Janko Pacar kwam de thuisploeg vlak na rust nog terug tot 1-3, maar verder liet de formatie van coach Ton du Chatinier het niet komen. Omdat het bij de loting geen beschermde status zal hebben wordt het nog een hels karwei om de groepsfase van de Europa League te halen, maar in deze vorm kan FC Utrecht het veel teams moeilijk maken. Ook Feyenoord, zondag de eerste tegenstander van de Utrechters in de Eredivisie. De Rotterdammers zijn alvast gewaarschuwd.