Rechtbank verbiedt reclamespot over Kalou

13 april 2006, 11:40

Verzekeraar Centraal Beheer Achmea mag niet langer de commercial uitzenden over Feyenoorder Salomon Kalou. De rechtbank van Den Haag heeft dat donderdag beslist. Iedere keer dat Achmea het verbod overtreedt, levert dat het bedrijf een boete van 50.000 euro op.

Het filmpje is een parodie op de slepende paspoortaffaire van de aanvaller uit Ivoorkust, die graag voor Nederland wil spelen op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken weigerde Kalou tot dusver een versnelde naturalisatie. In de commercial komt Kalou uit voor Duitsland.

Kalou had zelf de rechtszaak aangespannen tegen Achmea. Hij meende dat het bedrijf zonder toestemming zijn naam en portret gebruikt. De Feyenoorder was wel benaderd om mee te werken aan de commercial en was aanvankelijk ook akkoord, maar hij werd teruggefloten door de sponsor van Feyenoord. Fortis is een concurrent van Achmea.

De verzekeraar weigerde de spot van televie en internet te halen. Volgens het bedrijf leverde de commercial namelijk een bijdrage aan 'een publiek debat over een zaak van algemeen belang'.

In het kort geding dat dinsdag in Den Haag diende voerde de advocaat van Achmea aan dat de commercial de consequenties aantoonde van het vreemdelingenbeleid van minster Verdonk. De rechtbank neemt dit verweer amper serieus. Het was de verzekeraar volgens het vonnis maar om één ding te doen: het verkrijgen van naamsbekendheid.

Kalou staat verder in zijn recht omdat hij een bekende Nederlander is. Achmea overtreedt dan volgens de rechtbank ook het portrechtrecht als het beelden gebruikt waarin een op Kalou gelijkend persoon figureert. In dat geval had Kalou ook toestemming moeten geven en zelfs recht op een vergoeding.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen