Blatter haalt uit naar corruptie en clubvoetbal

13 april 2006, 13:34

Joseph Blatter, de president van de FIFA, heeft weer eens van zich laten horen. De Zwitser is ditmaal niet mals in zijn kritiek. Blatter zegt dat het voetbal verziekt wordt door corruptie, racisme en een overvolle speelkalender. "Racisme is een plaag die het voetbal aan het verwoesten is", zegt de voorman onder meer.

Het eerste probleem dat volgens Blatter keihard aangepakt moet worden, is corruptie. Ook de gokschandelen, die onder meer in België en Duitsland plaatsvonden, behoren volgens de Zwitser tot corruptie. "Als we het hedendaagse voetbal bekijken, en dan vooral hoe dat zich vertaalt in het clubvoetbal in de grote competities, mogen we de ogen niet sluiten: er is corruptie. Iedereen weet wat er onder meer in Duitsland, Brazilië, België en China is gebeurd. Corruptie wordt steeds meer gelinkt met gokken, zowel officieel als niet-officieel."

Een ander punt waar Blatter aan wil werken, is de overvolle speelkalender. "Ik zal het blijven herhalen: er is teveel clubvoetbal. De internationale kalender is overbelast en de fans kunnen niet meer op een normale wijze een kampioenschap volgen. Daarom moeten we het aantal ploegen inperken. Dat zal een logisch gevolg zijn van het werk dat we leveren." 

Ook het feit dat teams tegenwoordig met louter buitenlanders spelen, is Blatter een doorn in het oog. "Het wordt hoog tijd dat de clubs weer minstens een nationale identiteit krijgen, want op lokaal of regionaal vlak zijn ze die al lang kwijt."

Om deze problemen aan te pakken, heeft een werkgroep voor Blatter een zogenaamd For the Good of the Game-rapport gemaakt. Dit rapport zal in juni tijdens een FIFA-congres gepresenteerd worden. Volgens Blatter pakt het rapport 'de problemen die momenteel het voetbal teisteren ten gronde aan'.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen