Column: speelsters hopen Verbeek lang te irriteren

Ger
24 september 2010, 13:25   Bijgewerkt: 25 september 2010, 20:59

Dat de Eredivisie Vrouwen in haar jonge bestaan een serie tegenslagen zou moeten incasseren, was vooraf ingecalculeerd. Onder invloed van de financiële malaise krijgt de competitie het echter veel zwaarder dan verwacht. In het prille vierde seizoen dreigt al een onvervalste doodsstrijd.

Vanuit Alkmaar werd de afgelopen dagen een bommetje gelegd onder de hoogste klasse van het vrouwenvoetbal in Nederland. Eerst was er het chagrijn van Gertjan Verbeek, die uitstraalt liever rond te hangen in de brandhaarden van Irak dan langs de zijlijn van een duel in de Eredivisie Vrouwen. De AZ-trainer baalde dat de voetbalsters van de club een Europese wedstrijd in het eigen AFAS-stadion afwerkten. Zonde van het gras in Alkmaar, mopperde Verbeek.

De uitspraken van Verbeek werden deze week gevolgd door een onheilspellende boodschap van de AZ-directie. Ondanks drie landstitels op rij twijfelt de club of het in de toekomst nog wil uitkomen in de Eredivisie Vrouwen. De Alkmaarders zitten krap bij kas nadat oud-eigenaar Dirk Scheringa zijn door woekerpolissen opgebouwde imperium ineen zag klappen. De vrouwenploeg wordt na de ondergang van de suikeroom steeds meer gezien als een (te) dure hobby.

vrouwen

vrouwen

In november komen de deelnemers aan de Eredivisie Vrouwen bij elkaar om de nog maar net drie jaar oude competitie te evalueren. Het ligt voor de hand dat onder aanvoering van AZ stevig op de rem zal worden getrapt. In het meest donkere scenario bestaat er volgend seizoen geen competitie voor voetbalsters meer. Met VVV Venlo en FC Zwolle kreeg de Eredivisie Vrouwen deze zomer weliswaar twee extra clubs, maar die uitbreiding haalde amper de krantenkoppen.

vrouwen Van Erp

vrouwen Van Erp

De nationale vrouwenploeg bleek een jaar geleden een kijkcijferkanon dankzij de verrassende prestaties op het EK. De Eredivisie Vrouwen houdt voetballiefhebbers daarentegen allerminst aan de buis gekluisterd. RTL besloot de samenvattingen wegens tegenvallende kijkcijfers zelfs te cancelen. In deze onzekere periode klinkt het geklaag van Verbeek de voetbalsters vast als muziek in de oren. Zolang de AZ-trainer moppert, draait de Eredvisie Vrouwen nog gewoon door.

Ger Hensen

Redacteur FCUpdate.nl

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen