WK-serie: Ivoorkust, olifanten in porseleinkast

21 april 2006, 12:11

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 26: Ivoorkust.

Het was hét moment van de kwalificatiecyclus voor het WK in Duitsland. We schrijven 8 oktober 2005, het duel tussen Kameroen en Egypte kruipt richting het laatste fluitsignaal. De stand is 1-1 en dat is voor de thuisploeg niet voldoende. Er moet immers gewonnen worden om Ivoorkust voor te blijven en kwalificatie voor het WK veilig te stellen. Met nog luttele seconden op de klok wijs arbiter Coulibaly plotseling naar de stip. Hij promoveert een Kameroenese duikeling tot een strafschop en het stadion in Yaounda ontploft bijna. Het land lijkt plaatsing voor het WK toch nog in de schoot geworpen te krijgen.

Road to Germany

Dat Kameroen op de derde speeldag in eigen land met 2-0 te sterk bleek, was geen verrassing. De Kameroeners werden immers beschouwd als het sterkste land van Afrika. Ivoorkust kon vervolgens niets anders doen dan zelf geen fouten maken en dat lukte prima. Alleen in Libië (0-0) liet de ploeg punten liggen, verder werd er louter gewonnen. Ook de thuiswedstrijd tegen Egypte vormde geen probleem (2-0). Kameroen daarentegen slaagde er niet in om zonder kleerscheuren door de groep te fietsen. Op bezoek in Libië (0-0), Soedan (1-1) en Egypte (3-2 verlies) liet de formatie punten liggen, waardoor Ivoorkust met nog twee duels te spelen de leiding in de groep in handen had.

De bondscoach

De Ivoriaanse bondscoach Henri Michel maakte, tot hij ruim twee jaar geleden aantrad als trainer van Ivoorkust, vooral furore in zijn vaderland en in Marokko. Als voormalig aanvoerder van het Franse nationale elftal trad hij in de jaren '80 in dienst bij de Franse voetbalbond. In 1984 leidde hij het Franse elftal naar Olympisch goud tijdens de Spelen in Los Angeles. In de finale was het team van Michel met 2-0 te sterk voor Brazilië. Twee jaar later, tijdens het WK in Mexico, zette Frankrijk deze goede lijn door. Met Michel als bondscoach speelde het land een uitstekend toernooi. In de kwartfinale werd Brazilië na strafschoppen verslagen, waarna pas in de halve finale West-Duitsland met 0-2 te sterk bleek.

Michel

Michel

De vedette

Inmiddels heeft hij de clubs voor het uitzoeken en kiest hij voor een transfer naar Olympique Marseille. In Marseille ontwikkelt Drogba zich tot een sensatie. In totaal maakt hij 29 doelpunten in één seizoen en mede dankzij hem bereikt Marseille de finale van de UEFA Cup. Deze finale verliest de Franse ploeg weliswaar met 2-0 van Valencia, maar de naam van Drogba is definitief gevestigd. Enkele weken na de finale vertrekt hij voor 35 miljoen euro naar Chelsea. In zijn eerste jaar in Londen wint Chelsea direct de landstitel en de League Cup en ook dit seizoen ligt de ploeg op koers voor het kampioenschap. Drogba is inmiddels een belangrijke schakel in de sterrenformatie van manager José Mourinho.

De verwachtingen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen