Fabregas voorkomt blamage voor Arsenal in FA Cup

8 januari 2011, 16:51   Bijgewerkt: 8 januari 2011, 18:29

Arsenal heeft zaterdagmiddag in de derde ronde van het toernooi om de FA Cup ternauwernood uitschakeling weten af te wenden. Pas in de laatste minuut kwam de ploeg van oefenmeester Arsène Wenger in het eigen Emirates Stadium tegen Leeds United, de nummer vijf van het Championship, langszij. Cesc Fabregas bracht verlichting vanaf de strafschopstip, nadat Robert Snodgrass vlak na rust ook al middels een penalty voor de 0-1 had gezord.

Wenger koos ervoor om tegen de tweede divisieclub geen beroep te doen op Robin van Persie. Daarnaast werden Fabregas en Theo Walcott op de bank geposteerd. Ondanks de afwezigheid van het drietal stond er een sterke formatie met onder andere Andrei Arshavin en Marouane Chamakh aan de aftrap. De 'Gunners' domineerden het spel maar speelden de bal te traag rond, waardoor de verdedigende stellingen van Leeds betrekkelijk eenvoudig stand hielden.

Toch was er rond de 28ste minuut wel enige paniek in de organisatie bij de Championshipclub, die werd ingeluid door een harde volley van Arshavin. De Rus schoot echter recht op Leeds-doelman Kaspar Smeichel, die toch nog de nodige moeite had met het schot. Direct hierna moest Smeichel tot tweemaal toestaan dat hij werd verslagen bij een corner, maar twee keer schoot een Leeds-speler hem te hulp op de doellijn waardoor beide teams met een 0-0 stand de rust ingingen.

Tien minuten na rust plaatste Arsenal-middenvelder Denilson zijn been voor dat van Mark Gradel in het strafschopgebied, die dan ook gewillig naar de grond ging en daarvoor beloond werd met een penalty. Robert Snordgrass schoof de strafschop laag in de rechterhoek binnen onder Arsenal-sluitpost Wojciech Szczesny, die de bal nog wel even langs zijn vingertoppen voelde glippen.

Wenger greep na de verrassende achterstand in door Fabregas en Walcott in te brengen. Arsenal ging koortsachtig op zoek naar de gelijkmaker en vond die uiteindelijk in de allerlaatste minuut. Ben Parker trok Walcott naar de grond, waarna arbiter Phil Dowd een penalty toekende. Fabregas nam plaats achter de bal en tekende voor de 1-1 eindstand, waardoor hij een blamage voor de Londenaren voorkwam.

Als gevolg van het gelijke spel volgt er een return in Leeds. Birmingham City bracht het er een stuk beter van af in het FA Cup-duel met een Championshipclub. De huidige nummer vijftien van de Premier League zegevierde uit bij Millwall met 1-4, dankzij twee treffers van Matt Derbyshire.