City ten koste van United naar finale FA Cup

Ger
16 april 2011, 20:18   Bijgewerkt: 16 april 2011, 20:45

Manchester City heeft de eindstrijd van het toernooi om de prestigieuze FA Cup bereikt. De formatie van trainer Roberto Mancini versloeg zaterdag in de halve finale stadsrivaal Manchester United met 1-0. Yaya Touré scoorde zeven minuten na rust het enige doelpunt op het volgepakte Wembley.

United, dat Wayne Rooney wegens een schorsing moest missen, was in de eerste fase de bovenliggende partij. De equipe van manager Alex Ferguson verzuimde het overwicht echter in een doelpunt uit te drukken. Vooral Dimitar Berbatov liet enkele kansen onbenut. In het vervolg van de eerste helft werd City sterker, maar had het na rust de hulp nodig van de opponent om te scoren. Na balverlies van Michael Carrick was Touré trefzeker.

Nani bezorgde United in het restant van het duel bijna de gelijkmaker. De Portugees zag zijn van richting veranderde vrije trap door doelman Joe Hart echter tegen de lat worden getikt. In de laatste twintig minuten moest de koploper van de Premier League met tien man verder nadat routinier Paul Scholes een directe rode kaart incasseerde voor een overtreding op Pablo Zabaleta. Door de nederlaag moet United de 'treble' dit seizoen vergeten.

Bij City speelde Nigel de Jong vanaf het beginsignaal op het middenveld. Onder de lat bij United maakte Edwin van der Sar zijn opwachting. Voor de doelman (40) was de uitschakeling in het Engelse bekertoernooi extra zuur. De prijzenkast van de scheidende keeper puilt uit. De FA Cup ontbreekt evenwel en juist daarom had de Nederlandse recordinternational zijn zinnen gezet op de Engelse trofee.

City won in 1976 voor de laatste keer een grote prijs (League Cup). Op 14 mei spelen The Citizens in de finale tegen de winnaar van het duel tussen Stoke City en Bolton Wanderers. In 1981 haalde City voor de laatste keer de finale van de FA Cup.