Commotie over aanstelling Van Hulten bij RBC

9 mei 2011 – RBC verzekerde zich vrijdag dankzij een 3-2 zege op FC Dordrecht van lijfsbehoud in de Jupiler League. De winnende treffer viel uit een strafschop, toegekend door arbiter Jack van Hulten. Maar dat uitgerekend Van Hulten deze wedstrijd floot, zorgt bij oud-scheidsrechter Mario van der Ende voor gefronste wenkbrauwen.

Van Hulten werd aangesteld bij RBC omdat zijn assistent Ger Buiting, die afscheid nam, in Roosendaal zijn loopbaan wilde beëindigen. Zulke 'verzoeknummers' horen niet thuis in het profvoetbal, vindt Van der Ende. "Als je aan dit soort sentimenten gehoor geeft, vergeet je dat je met betaald voetbal bezig bent. Dit kan écht niet. Het geeft aan hoe amateuristisch de Nederlandse scheidsrechterswereld is. Niet de beste, maar de gezelligste fluit", zegt de oud-toparbiter in De Telegraaf.

Volgens diverse berichten was Van Hulten vrijdag na het laatste fluitsignaal urenlang te vinden in het supportershome van RBC Roosendaal. Onbegrijpelijk, vindt Van der Ende. "In twintig jaar is er niets veranderd. Men spreekt wel eens over de Mickey Mouse-competitie. Maar scheidsrechters gedragen zich dus ook als Mickey Mouse als Van Hulten inderdaad tot na middernacht bij RBC is geweest."

Van der Ende leeft mee met Almere City, dat door de overwinning van RBC Roosendaal afdaalt naar de Topklasse. "Door de onterechte penalty voor RBC en degradatie van Almere staat daar de hele organisatie op zijn kop, vallen er misschien ontslagen. Ik heb gezien hoe die mensen daar mee bezig zijn. Een bvo leiden is ’big business’. Maar ik vraag me af of de scheidsrechters dat ook weten."

Reacties

Eredivisie

gerelateerd