Barcelona laat Santos kansloos in finale

Koen Freriks
18 december 2011, 13:28   Bijgewerkt: 18 december 2011, 14:52

FC Barcelona heeft op overtuigende wijze het WK voor clubteams gewonnen. De Spaanse Champions League-kampioen tikte FC Santos volledig zoek en stond bij rust al met 3-0 voor. In de tweede helft bepaalde Lionel Messi, die ook al voor rust scoorde, de eindstand volledig verdiend op 4-0.

Barcelona liet er van meet af aan geen twijfel over bestaan welke club de beste van de wereld is. Santos, met de onzichtbaar spelende vedette Neymar, had in de eerste helft slechts 24 procent balbezit. De resterende 76 procent leverde Barcelona drie treffers op. De middenvelders van Barça, door blessures liefst vijf in totaal, vonden constant gaatjes in de defensie van Santos. De onvermijdelijke 1-0 kwam op naam van Lionel Messi. Een wonderschone aanname en daaropvolgende pass van Xavi gingen eraan vooraf.

Xavi besliste zeven minuten na zijn fraaie assist de finale zelf. Op aangeven van Daniel Alves maakte hij de 2-0. Santos, op Zuid-Amerikaanse bodem een echte smaakmaker, kwam er niet aan te pas. De paal stond aanvankelijk een doelpunt van Cesc Fabregas nog in de weg, maar vlak voor rust sloeg de voormalige aanvoerder van Arsenal na een mooie combinatie met Messi, Alves en Thiago alsnog toe: 3-0.

In de tweede helft had de score veel hoger kunnen uitpakken dan 4-0. Santos had geen antwoord op de prachtige steekpasses van Barcelona, waar de Braziliaanse verdedigers nauwelijks op konden anticiperen. Santos werd voorin wel wat dwingender. Neymar liet een tiende zien van zijn potentie en schoot een paar keer op doel, maar echt dicht bij een doelpunt kwam hij niet. Messi scoorde tien minuten voor tijd de vierde treffer.

Succestrainer Josep Guardiola heeft met Barcelona zijn vijfde hoofdprijs in het kalenderjaar 2011 binnen. Eerder won de ploeg van de momenteel geblesseerde Ibrahim Afellay de landstitel, de Champions League, de Spaanse Super Cup en de Europese Super Cup.