EK-weblog: wachten op een glimp van Oranje

4 juni 2012 – Er zijn van die momenten dat je je als Oranje-volger op een EK afvraagt wat je in vredesnaam aan het doen bent. Bijvoorbeeld als je ruim een uur achter een dranghek staat te wachten op een bus vol spelers waarvan je toch al van te voren weet dat ze direct het hotel in zullen lopen, zonder ook maar boe of bah te zeggen.

Op een Europees kampioenschap of wereldkampioenschap is alles rond Oranje nieuws. Laat Wesley Sneijder een scheet, dan staat het in de krant. Is Van Marwijk grieperig? Dan haalt het de voorpagina. Maar ook de aankomst van de spelersbus bij het hotel in Krakow, waar het de komende vier weken hoopt te blijven, is dus nieuws. Zulk groot nieuws zelfs, dat vrijwel het complete Nederlandse journaille uitgerukt was.

En dat terwijl er natuurlijk helemaal niets gebeurt. Ja, 23 spelers leggen een meter of tien af van de bus naar de ingang van het hotel. Maar niemand zou met de pers gaan praten, dat was vooraf al gecommuniceerd door de persafdeling van de KNVB. En de kans dat iemand zou struikelen op weg van de bus naar het hotel en een blessure op zou lopen, was ook redelijk klein. Maar toch stonden we er. En toen de sirenes van de politie klonken, ten teken dat de spelersbus er aan kwam, voelde je zelfs een soort opwinding. Alsof de winnende penalty in de EK-finale bijna genomen ging worden.

Niet alleen journalisten, ook Poolse fans hadden de moeite genomen om naar het Sheraton in Krakow te komen voor de aankomst van Oranje. De pech voor hen was alleen dat ze alleen aan de overkant van de weg mochten staan en dus helemaal niets konden zien. Want de uitgang van de bus was aan de kant van het hotel, niet aan de kant van de weg. En dus konden de honderden Poolse fans, die ook al ruim een uur stonden te wachten, helemaal niets zien. Geen glimp van Van Persie, Sneijder of Robben. Zelfs niet van Jetro Willems of Wilfred Bouma. Ze zagen alleen een paarse bus met de leus 'Elf leeuwen, miljoenen fans, samen zijn we sterk' er op.

Wij, van de media, zagen de spelers wel. Voor de media was namelijk een apart vak vrij gemaakt, naast de ingang van het Sheraton. In dat vak stonden de cameraploegen, fotografen en journalisten zich te verdringen om dat ene shot, die ene foto of die ene quote. Een quote kwam er alleen van de bondscoach, de spelers liepen allemaal monter het hotel in. Als iemand zwaaide, leidde dat tot een golf van enthousiasme. Robben zwaait! Dat is genoeg om SBS Shownieuws mee te openen!

Gelukkig is deze hele poppenkast achter de rug en kan er vanaf morgen, als de eerste training van Oranje in Krakow op het programma staat, weer over voetbal gepraat worden. Dan gaat het niet meer over een zwaaiende Robben, uitstappende Wesley Sneijder of grieperige Bert van Marwijk, maar gewoon over voetbal. Heerlijk.


Door: Roland Mather
Twitter
: @rolandmather

Oranje

gerelateerd