Willems: "De foutjes waren leermomenten"

5 juni 2012, 13:15

Twee jaar geleden stond hij als 16-jarig broekie de WK-finale te kijken met zijn vrienden in een café in Rotterdam. Wie toen tegen hem gezegd had dat hij twee jaar later tussen die spelers op het EK zou staan, was ongetwijfeld voor gek verklaard. Maar sinds hij in augustus van Sparta naar PSV ging, is het snel gegaan. "En het wordt alleen maar mooier", zegt de jonge linksback in gesprek met FCUpdate.nl.

Als de voortekenen niet bedriegen staat Jetro Willems zaterdag in de basis bij Oranje tegen Denmarken. De jonge PSV'er was namelijk ook basiskracht in de generale repetitie van de ploeg van coach Bert van Marwijk, zaterdag tegen Noord-Ierland (6-0). En hoewel hij soms defensief nog wat slordig was, maakte hij een betere indruk dan zijn concurrent Stijn Schaars drie dagen daarvoor tegen Slowakije. En dus lijkt de kans groot dat de jongen die een jaar geleden nog bij Sparta in de Jupiler League speelde, als basisspeler van Oranje begint aan het Europees kampioenschap.

“Het is snel gegaan, dat klopt", zegt hij. "En het wordt alleen maar mooier. Voor mij is dit een jongensdroom. Een jaar geleden speelde ik nog bij Sparta, dan denk je geen seconde aan het Nederlands elftal of het EK. Dan ben je alleen bezig met een stapje hogerop, weg bij Sparta.” Die stap hogerop kwam eind augustus, toen PSV hem op de laatste dag van de transferperiode aan de selectie toevoegde. Hij begon als derde keus in Eindhoven, achter Erik Pieters en Abel Tamata. Maar toen beide spelers geblesseerd raakten, kreeg Willems zijn kans. En hoewel hij verdedigend soms wat steken liet vallen, liet de avontuurlijke back direct zien veel potentie te hebben.

Zeker is wel dat het EK een keiharde leerschool is. Ieder foutje dat je als speler maakt, wordt keihard afgestraft. Dat is risicovol voor een speler als Willems, die zelfs tegen het povere Noord-Ierland een paar keer zijn tegenstander uit het oog verloor. Tegen de Noord-Ieren kon hij die inschattingsfoutjes nog met zijn snelheid goedmaken, maar tegen betere tegenstanders wordt dat lastig.

De vraag is nu of de jonge, onbevangen Willems door de bondscoach goed genoeg bevonden wordt voor een basisplaats dit EK. Het lijkt er wel op, maar de PSV'er juicht niet te vroeg. “We zullen zien. Het is aan de bondscoach, ik laat het op me af komen.”

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen