EK-weblog: op het veldje is De Jong gewoon Nigel

5 juni 2012 – “Ja! Nou! Shoooot! Ahhhhhh.” Nigel de Jong ging er in op alsof zijn leven er vanaf hing, toen hij op het net geopende Orange Cruyff Court een jongetje van een jaar of elf met een simpel passje alleen voor de keeper gezet had. Toen de jonge Pool de bal mis trapte en de kans verloren ging, stortte middenvelder van Man City ter aarde.

Bovengenoemde speelde zich af in Bronowice, een wijk in Krakow waar Oranje een kunstgrasveldje schonk aan de lokale bevolking. Voor de opening van het veld kwam de hele Oranje-selectie, die het terrein betaald had, opdraven. Voor velen misschien een verplicht nummer, maar sommige internationals zagen er de lol wel van in.

Het leuke van zo'n informele opening van een trapveldje is dat je de Oranje-internationals eens op een andere manier ziet dan in het stadion of tijdens een interview. Er werd onderling gedold en miljonairs veranderden ineens in kleine kinderen, die oprecht lol beleefden aan een potje voetbal met elkaar en een groep kinderen.

Wie goed oplette, zag ook dat met de sfeer in de Oranje-selectie ondanks alles wel goed zit. Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie stonden naast elkaar en toen Van Persie het eerste partijtje meedeed en Huntelaar niet, maakte de aanvaller van Schalke 04 na een paar seconden met zijn handen het 'wissel'-gebaar naar zijn concurrent voor de spitspositie in Oranje. Ook galmde er een 'lekker hoor, Dirk' en een bulderende lach over het veld toen Kuyt na een mislukte actie de bal verloor aan een Pools meisje van een jaar of elf. En stak Van Persie de draak met perschef Kees Jansma, door na iedere zin van diens speech enthousiast te applaudisseren.

Maar de absolute man van de middag was Nigel de Jong. De middenvelder van Manchester City stal de show, zowel toen hij het veld betrad als tijdens het wedstrijdje. Hij gooide er mooie trucs uit en deed er alles aan om de kinderen op het veldje een mooie middag te bezorgen. Zijn reputatie als harde speler probeerde hij waar te maken door een paar keer heel opzichtig een kindje aan het shirt te pakken en vervolgens veel misbaar te maken bij de scheidsrechter. Een beetje zelfspot, dat zien we graag.

De Jong, de keiharde nietsontziende voetballer, was op dat veldje van Johana Cruyffa, zoals Johan Cruijff in Polen blijkbaar heet, weer gewoon Nigel. Een kerel die veel lol beleeft aan een potje voetballen op een trapveldje en kan genieten van samenspel met een Pools jongetje. Voetballende wereldsterren die zich even kind voelen: dat is, in aanloop naar zo'n miljoenenevenement als het EK, ook wel eens verfrissend.


Door: Roland Mather
Twitter
: @rolandmather

Oranje

gerelateerd