Column: het debuut van de nieuwe bondscoach

30 juli 2012, 11:00   Bijgewerkt: 30 juli 2012, 11:08

Daar was 'ie ineens, Louis van Gaal. Nadat bekend geworden was dat hij de nieuwe bondscoach van Oranje werd, bleef het lang stil rond hem. Er volgde geen presentatie, er zou pas op 10 augustus tekst en uitleg gegeven worden bij zijn aanstelling. Die dag zou hij meteen de selectie voor de oefeninterland tegen België bekend maken.

Maar zondagavond zat hij daar plotseling, aan tafel bij Mart Smeets. Met oranje polo aan natuurlijk, want hij was in Londen om Nederlandse sporters aan te moedigen. Olympisch kampioene Marianne Vos, die naast hem zat, kreeg een schouderklopje. Van Gaal vond Vos lijken op die schaatsster uit Tsjechië, zei 'ie. “Die naam kan jij nu wel zeggen”, zei hij tegen Mart Smeets. “Sablikova”, vulde Smeets aan. Van Gaal knikte instemmend. Die had hij ooit nog aanbevolen bij de schaatsploeg van Dirk Scheringa, vertelde hij. “Ik zei toen: die moet je nemen, dat wordt een kampioen. En Marianne is er ook zo één.” Smeets keek enthousiast, Vos wist niet precies wat ze er mee aan moest.

{image[275757][right-half][]}Van Gaal mocht daarna vertellen hoe hij de afgelopen dagen, als gast bij de Spelen, beleefd had. Het was hem niet meegevallen. “Ik had hele hoge verwachtingen. En het managen van hoge verwachtingen is een kunst”, doceerde hij op zijn bekende toon.

Een voorbeeld: Van Gaal wilde naar Wimbledon, het tennis kijken. “We moesten een bus in, maar konden niet verder omdat die wielerwedstrijd bezig was. Daarna moesten we een trein in, twee keer overstappen en vervolgens nog 300 meter lopen”, zei hij enigszins verbolgen. Overstappen met de trein en 300 meter lopen, Van Gaal sprak het uit alsof hij een wereldreis aflegde. 

Van Gaal had ook nog een bezoek gebracht een het judo, maar daar deed geen Nederlander mee. “En dat is toch jammer.” Er zat wel 'beeldschoon Japans meisje' een rij voor hem, compleet in gewaad, die een raar geluid maakte. En jawel: Van Gaal deed het geluid enthousiast na. En zo zat de nieuwe bondscoach van Nederland op televisie ineens een raar geluid te maken dat het midden hield tussen zingen en krijsen.

Mart Smeets moest er hartelijk om lachen, de andere gasten ook. En ik ook. Maar alsjeblieft, laat het snel 10 augustus zijn. Laat Van Gaal praten over wie er in de spits gaat spelen bij Oranje, waarom hij de juiste bondscoach is en hoe Nederland de komende jaren moet voetballen. Punt naar achteren of punt naar voren, dat soort dingen. Niet over Japanse meisjes in een gewaad. En maak geen rare geluiden meer.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen