Eredivisie slechts het beginpunt voor Murdoch

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

8 augustus 2012 – Fox international Channels maakte woensdag bekend vanaf het seizoen 2013-2014 ruim een miljard euro in de Eredivisie te pompen. De megadeal zal diverse gevolgen hebben voor de Nederlandse televisiekijker. FCUpdate.nl bekijkt de uitkomsten van de machtsgreep van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch.

Voor de komende twaalf seizoenen zijn de uitzendrechten in handen van Fox, een van de vele onderdelen van News Corporation. Met het in Londen gesloten contract krijgt het media- en entertainmentconcern een meerderheidsbelang van 51 procent in Eredivisie Live. De schuldenpositie van de zender, met momenteel zo'n 600.000 abonnees, wordt bovendien in één keer afgebouwd. Eredivisie Live stelt door de 'expertise en knowhow' van Fox een 'professionalisatieslag' te zullen ondergaan. Wedstrijden worden volgens de betaalzender nog beter in beeld gebracht, met nieuwe technieken en vormgeving. Die vernieuwing werd eerder al succesvol ingezet in Engeland, Duitsland en Italië.

Fox, in het Nederlandse medialandschap al aanwezig met zenders als Fox Life, 24Kitchen en Nat Geo Wild, wil bovendien andere voetbalrechten toevoegen aan het pakket van Eredivisie Live. Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake sluit niet uit dat er op competities geboden gaat worden die nu bij concurrent Sport1 zitten, zoals de Serie A en de Premier League. Hij verwacht dat er naast voetbal ook andere sporten zullen worden binnengehaald, waardoor er een groot sportnet ontstaat.

NOS-directeur Jan de Jong denkt dat Murdoch nog andere doelen in zijn vizier heeft. Volgens hem gaat de miljardair kijken naar andere zenders, filmrechten, radiostations en sportrechten. Meer mensen zullen moeten gaan betalen om de investering van Murdoch rendabel te maken. De samenvattingsrechten van de Eredivisie zullen na het komende seizoen mogelijk verdwijnen bij de NOS. De kans is aanwezig dat Fox in zee gaat met een ander open kanaal, zoals RTL of SBS.

De samenvattingen verschuiven in ieder geval niet naar een betaalzender. Het uitzenden van deze beelden via een open kanaal is namelijk vastgelegd in de mediawet. Wel kan het tijdstip van het betreffende programma veranderen, waardoor aan het traditionele 'zeven uur, bord op schoot' wellicht een einde komt.

In het verleden zijn diverse pogingen om betaaltelevisie op grote schaal in Nederland in te voeren mislukt, van Sport 7 tot Talpa. Het is nu aan Murdoch, telg van een Australisch uitgeversgeslacht, om daar verandering in aan proberen te brengen.

Reacties

Eredivisie

gerelateerd