De Zeeuw wil met politie naar EK van 2014

20 september 2012, 10:40   Bijgewerkt: 20 september 2012, 20:25

Hij voetbalde jaren in de Premier League en werd verkozen tot speler van de eeuw bij Wigan Athletic, maar Oranje haalde Arjan de Zeeuw nooit. Hij zat dicht bij een plekje in de selectie, maar had Jaap Stam voor zich. “En die was beter, dus daar kon ik wel vrede mee hebben.” Nu, op 42-jarige leeftijd, verdedigt de verdediger alsnog de kleuren van Nederland. Met het Nederlands politieteam wil hij naar het EK van 2014.

Het is pas vier jaar geleden dat Arjan de Zeeuw zijn profcarrière beëindigde. Hij speelde voor onder meer Barnsley, Wigan Athletic en Portsmouth en stond tegenover aanvallers als Eric Cantona, Gianfranco Zola en Marc Overmars, maar ook Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney. Dat deed hij zo goed, dat fans van Wigan Athletic hem verkozen tot speler van de eeuw. Niet slecht voor een speler die in de jeugd zelden uitblonk en nooit in aanmerking kwam voor een nationaal jeugdteam. Zelfs bij het Noord-Hollands elftal was hij, in zijn jeugdjaren, reserve. Via Telstar kwam hij echter bij Barnsley terecht, toen met het idee dat hij binnen een paar jaar weer terug zou zijn. Het liep anders. De Zeeuw groeide in Engeland uit tot een gewaardeerde kracht.

arjan de zeeuw

arjan de zeeuw

Het enige dat De Zeeuw miste in zijn carrière, namelijk dat oranje shirt, heeft hij nu wel. De verdediger zit inmiddels bij de politie en toen het Nederlands politieteam nieuw leven in geblazen werd, besloot hij zijn voetbalschoenen weer aan te trekken. Het team speelde tot dusver één wedstrijd, een oefenpotje tegen het Helders elftal (1-1), en hoopt zich volgend jaar te kwalificeren voor het EK 2014. Dat schijnt een hele happening te zijn, heeft De Zeeuw gehoord. “Met name in Oostblok leeft  politievoetbal heel erg. In Oekraïne, bijvoorbeeld, traint de politieselectie twee keer per week en ziet alles er heel professioneel uit. Dat is bij ons nog niet, wij zijn net begonnen.”

politievoetbal politieteam

politievoetbal politieteam

politievoetbal politieteam

politievoetbal politieteam

Als alles goed verloopt, staat De Zeeuw over twee jaar dus lid van de Forensische Opsporing op het EK voor politieteams. Of dat haalbaar is, moet volgend jaar tijdens kwalificatiewedstrijden blijken. De Zeeuw heeft er zin in. “Ik doe het, omdat ik er lol in heb. Ik heb een tijdje geen plezier in het voetbal gehad, omdat ik last van mijn knie en rug had. Kijk, tijdens mijn carrière dartelde ik niet als een Dennis Bergkamp over het veld. Ik moest het van werken hebben en dan deel je af en toe uit, maar moet je ook incasseren. En omdat ik tot vrij hoge leeftijd doorgegaan ben, begon op een gegeven moment alles te kraken. Nu, na een paar jaar relatieve rust, is dat gelukkig niet meer.”

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen