Groep A: België wint geflatteerd in Servië

12 oktober 2012, 22:27   Bijgewerkt: 13 oktober 2012, 00:40

De WK-kwalificatiecampagne is nog maar net begonnen, maar België heeft al een belangrijke stap gezet naar het eindtoernooi in Brazilië, over een kleine twee jaar. De Rode Duivels wonnen vrijdag de lastige uitwedstrijd bij Servië met 0-3.

Servië domineerde de eerste helft. Zo raakte Zoran Tosic al in de eerste minuut de paal. De Serviërs, met Filip Djuricic (SC Heerenveen) en Dusan Tadic (FC Twente) in de basis, bleven kans op kans stapelen. Maar het waren de Belgen die in de 34ste minuut op voorsprong kwamen. Christian Benteke kopte bij de tweede paal binnen, op aangeven van Kevin De Bruyne.

In het tweede bedrijf zette de lijn van de eerste helft zich aanvankelijk voort. Servië schoot sterk uit de startblokken, maar maakte de kansen opnieuw niet af. Eden Hazard en Drie Mertens (PSV) kregen aan de andere kant grote kansen op 0-2, maar zij misten ook. Dat deed De Bruyne na 68 minuten niet. De in topvorm verkerende middenvelder counterde naar de 0-2, na een steekpass van Nacer Chadli van FC Twente. Ook Ajacied Toby Alderweireld deed mee bij de Belgen, die in de slotfase via Kevin Mirallas zelfs nog de geflatteerde 0-3 maakten.

Na drie speeldagen gaat België aan de leiding in groep A. Het heeft zeven punten, evenveel als Kroatië. De Kroaten wonnen de derby tegen Macedonië met 1-2, ondanks een vroege 1-0 achterstand. Vedran Corluka en Ivan Rakitic kantelden de score. Servië heeft vier punten en moet al in de achtervolging.

Wales haakte aan bij de Serviërs. Met een 2-1 thuiszege op streekgenoot Schotland kwamen de Britten op drie punten. Sterspeler Gareth Bale boog in de laatste tien minuten met twee treffers een achterstand om in drie punten. Schotland staat vijfde met twee punten, Macedonië is met één punt de nieuwe hekkensluiter.