UEFA onderzoekt Jong Servië- Jong Engeland

17 oktober 2012, 19:56   Bijgewerkt: 17 oktober 2012, 20:48

De Europese voetbalbond UEFA begint een onderzoek naar het racistische gedrag van Servische fans tijdens het turbulente duel tussen Jong Servië en Jong Engeland (0-1).

Volgens de spelers van Jong Engeland klonken er de hele avond in Krusevac oerwoudgeluiden. "Het begon al bij onze warming-up", sprak verdediger Danny Rose verontwaardigd. "De spreekkoren waren na de rust nog het ergste. Servië moet echt worden geschorst. Ik zou niet weten hoe ze anders hiervan moeten leren."

De Britse voetbalwereld reageerde eensgezind met veel boosheid en walging op het racistische gedrag van de fanatieke Servische fans. Ook vanuit de politiek klonk harde kritiek. Premier David Cameron riep de UEFA op strenge maatregelen te nemen tegen de Servische voetbalbond. Volgens een woordvoerder had hij de tv-beelden van de EK-kwalificatiewedstrijd vol afschuw bekeken.

Het duel, waarin Jong Engeland zich plaatste voor het EK van 2013, liep na afloop volledig uit de hand. De feestvierende Britten werden vanuit het publiek bekogeld met stenen en andere voorwerpen. Servische spelers deelden klappen uit aan hun tegenstanders, die zich haastig naar de catacomben wilden begeven.

De veelvuldig belaagde Rose kon zich kort na afloop niet meer beheersen tegen het verbale geweld van het thuispubliek, dat hem tijdens het duel bij een ingooi ook al met stenen onder vuur had genomen. De donkere speler van Sunderland reageerde zich, afzijdig van zijn teamgenoten, af op de racistische fans door het imiteren van een aap. Ook schoot hij een bal keihard de tribune in. Daarvoor kreeg hij de rode kaart.

De UEFA neemt ook het gedrag van Rose en de vechtpartij in de catacomben onder de loep. "Het is heel triest allemaal", gaf de Engelse bondscoach Stuart Pearce te kennen. "Wij doen er in Engeland alles aan om racisme uit te bannen. Het voetbal lijdt hieronder. De UEFA zal moeten optreden."

Collega Aleksandar Jankovic, tevens coach van Rode Ster Belgrado, weigerde excuses aan te bieden voor het Servische wangedrag. "Waarvoor? Voor een vechtpartij zijn twee partijen verantwoorderlijk."

(c) ANP

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen