Celstraf Roemeense voetbalfunctionarissen

12 november 2012, 19:26   Bijgewerkt: 12 november 2012, 19:55

Acht Roemeense voetbalfunctionarissen, sommigen gestopt en anderen nog actief, wacht een lang verblijf achter de tralies wegens gesjoemel met de transfers van 12 spelers. De rechter achtte hen maandag in hoger beroep schuldig aan verduistering van in totaal 10 miljoen euro en veroordeelde hen tot gevangenisstraffen tot 8 jaar. De befaamde oud-international Gheorghe Popescu kreeg 3 jaar voorwaardelijk. De aangeklaagden werden in april nog vrijgesproken. Ze kunnen in cassatie gaan.

De benadeelde clubs zijn Dinamo Boekarest, Otelul Galati en Gloria Bistrita. De aangeklaagden gaven stelselmatig een veel lager bedrag op voor de verkochte voetballers dan de tegenpartij, clubs in negen landen, in werkelijkheid betaalde. Ook de Roemeense belastingdienst en de voetbalbond schoten er in de loop der jaren flink bij in. Het buitgemaakte geld werd weggesluisd via buitenlandse bedrijven van de officials en kwam terecht op bankrekeningen in Nederland en de Maagden Eilanden.

Nicolae Mitea was een van de spelers aan wie de fraudeurs goed verdienden. Ajax nam de international indertijd over van Dinamo. Andere bekende namen waren Cosmin Contra (Alaves) en Ionel Ganea (VfB Stuttgart).

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen