Ajax neemt met vier goals revanche op Vitesse

Ger
31 januari 2013, 22:35   Bijgewerkt: 31 januari 2013, 22:59

Ajax heeft in een nagenoeg leeg stadion kwalificatie afgedwongen voor de laatste vier van het nationale bekertoernooi. De landskampioen was in de kwartfinale met klinkende cijfers te sterk voor Vitesse: 4-0. Invaller Kolbeinn Sigthorsson scoorde twee keer bij zijn rentree.

Met de zege nam Ajax tevens revanche voor de zure competitienederlaag in Arnhem van afgelopen zondag. De ploeg van trainer Frank de Boer gaf toen in de tweede helft een 0-2 voorsprong nog uit handen (3-2). Ten opzichte van dat duel trad Ajax donderdagavond aan met vier mutaties in de basisopstelling. Danny Hoesen, Jody Lukoki, Ricardo van Rhijn en Jasper Cillissen kregen de voorkeur boven Viktor Fischer, Christian Poulsen, Joël Veltman en Kenneth Vermeer.

Het plukje publiek kreeg een levendige beginfase te zien, waarin Ajax via Hoesen de leiding nam. De spits kon scoren uit een voorzet van Jody Lukoki, die de bal had ontvangen na een gekraakt schot van Niklas Moisander. Het aardige eerste kwartier kreeg in het resterende deel voor rust geen vervolg. De spaarzame kansen waren voor Vitesse, dat na ruim een half uur zelfs dacht te scoren. Marco van Ginkel zag zijn doelpunt echter terecht worden afgekeurd wegens buitenspel.

Vitesse bleek echter niet nog eens in staat om Ajax pijn te doen met een doelpuntrijke inhaalrace. Mike Havenaar zorgde nog bijna voor de aansluitingstreffer, maar zijn kopbal werd van de doellijn gehaald door Christian Eriksen. In het laatste kwartier stal Kolbeinn Sigthorsson de show. De van langdurig blessureleed herstelde IJslander maakte de 0-3 nadat Room een penalty van Schöne had weggebokst. Met een trefzekere kopbal uit een voorzet van Van Rhijn verzorgde Sigthorsson ook het slotakkoord.

Met Ajax zijn nu alle deelnemers aan de voorlaatste fase van de KNVB Beker bekend. Eerder plaatsten AZ, PSV en PEC Zwolle zich al voor de halve finales.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen