AZ stunt met ruime zege op B-elftal Ajax

27 februari 2013, 22:35   Bijgewerkt: 27 februari 2013, 23:25

Niet Ajax, maar AZ speelt op 9 mei de finale van de KNVB Beker tegen PSV. De ploeg uit Alkmaar, de nummer dertien van de Eredivisie, won in de ArenA met 0-3. Jozy Altidore (2) en Johann Berg Gudmundsson maakten diep in de tweede helft de goals en zorgden zo voor een kater bij Ajax-coach Frank de Boer, die er voor dit bekerduel voor gekozen had om diverse vaste basisspelers buiten de basis te houden.

Een echte bekerkraker werd de wedstrijd in de ArenA tussen Ajax en AZ nooit, verre van zelfs. Trainer Frank de Boer koos er voor om een handvol vaste krachten aan de kant te houden. En dat waren niet de minste spelers, want met Christian Eriksen, Siem de Jong en Viktor Fischer zaten zo ongeveer alle smaakmakers van het elftal op de reservebank. Daarnaast deden ook Daley Blind, Kolbeinn Sigthórsson en doelman Kenneth Vermeer, zoals gebruikelijk dit bekertoernooi, niet mee.

Zonder met name Eriksen, De Jong en Fischer bleek Ajax aanvallend dusdanig pover, dat AZ amper in de problemen kwam. Spits Danny Hoesen en Jody Lukoki lieten helemaal niets zien, behalve dat ze kwaliteit tekort komen voor het niveau dat Ajax nastreeft, en Derk Boerrigter mist al maanden de juiste vorm. En omdat spelmaker Thulani Serero vooral balletjes breed of terug gaf, ontbrak iedere vorm van stootkracht bij Ajax. De enige echte kans van de thuisploeg in de eerste 45 minuten kwam voort uit een corner, die via het been van oud-AZ'er Niklas Moisander op de paal ging.

Twintig minuten voor tijd vond Ajax-coach De Boer het mooi geweest en bracht hij Kolbeinn Sigthórsson en Viktor Fischer voor Lukoki en Hoesen, ongetwijfeld in de hoop dat de twee aanvallers er voor konden zorgen dat het duel niet in een verlenging uit zou lopen. Want een verlenging was zo ongeveer het laatste waar Ajax op zat te wachten, drie dagen voor de competitiewedstrijd in Enschede tegen FC Twente.

Die verlenging bleef Ajax bespaard, maar niet op de manier waarop De Boer hoopte. Enkele minuten na de dubbele wissel van Ajax ontsnapte Adam Maher aan de buitenspelval van de thuisploeg. Hij legde de bal panklaar voor Jozy Altidore, die er met een simpele kopstoot voor zorgde dat AZ zich op kon maken voor de bekerfinale.

Invaller Berg Gudmundsson maakte, op aangeven van Altidore, het Alkmaarse feest compleet door de 0-2 te maken. Dat hier hands van Altidore aan vooraf ging zorgde voor woede in het Amsterdamse kamp, maar Ajax had de nederlaag uiteindelijk toch echt vooral aan zichzelf te wijten. In de laatste seconde van de wedstrijd bepaalde Altidore, met een bijzonder fraaie treffer, de eindstand zelfs nog op 0-3 voor AZ.