Vertrekkende Maaskant: "Publiek gaf laatste zetje"

11 maart 2013 – Robert Maaskant twijfelde al enkele weken over zijn toekomst bij FC Groningen. De trainer, die in de Martinistad een aflopende verbintenis heeft, vreesde het uitblijven van een kwaliteitsimpuls bij zijn selectie. De reactie van een groep ontevreden supporters was uiteindelijk de welbekende druppel.

Het thuisduel met NAC Breda (1-1) vormde het decor waarin het piekeren van Maaskant veranderde in een harde conclusie. De 44-jarige coach werd afgelopen vrijdagavond verbaal onder vuur genomen door een deel van de achterban. "Maaskant, rot op", viel er te horen in de Euroborg. "Ik ben bij het nemen van deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan, want ik geef een gewilde baan op bij een mooie club. Maar de reactie van het publiek gaf wel het laatste zetje", zegt Maaskant tegen FCUpdate.nl over zijn aanstaande vertrek. "Je wilt toch graag waardering voor je werk krijgen."

"Als je niet goed speelt, kan ik een fluitconcert begrijpen. Maar tegen NAC kwamen we redelijk in de buurt van ons maximale niveau. Als je al aan het twijfelen bent of je de juiste man op de juiste plaats bent, dan helpt zo'n overtrokken reactie van de supporters niet", aldus Maaskant. Onduidelijkheid over de invulling van de selectie voor volgend seizoen deed de twijfels bij de trainer enkele weken ontstaan. "Ik weet niet of ik meer uit deze selectie kan halen. Ook daarom lijkt het me beter om komende zomer iemand anders voor de groep te zetten," vertelt Maaskant.

Volgens aanvoerder Kees Kwakman reageerde de spelersgroep van FC Groningen verrast op de mededeling. "Na de training hebben we het te horen gekregen. Ik vind het jammer dat hij gaat vertrekken. Ik heb in het verleden al vaker met deze trainer samengewerkt, dus we hebben een uitstekende band. Als ploeg hebben we nog acht wedstrijden om hem een mooie afsluiter te geven." FC Groningen bezet momenteel de elfde plaats in de competitie. De noorderlingen hebben nog kans om de play-offs om Europees voetbal te behalen.

Ook algemeen directeur Hans Nijland had de boodschap van Maaskant volgens eigen zeggen niet zien aankomen. "Robert is weliswaar een emotionele kerel, maar dit lag niet in de lijn der verwachtingen. Eigenlijk hadden we pas na de komende speelronde bij elkaar willen zitten om de knoop door te hakken. Maandagochtend gaf Robert echter aan te twijfelen over zijn toekomst bij de club. We zijn vervolgens gezamenlijk tot de slotsom gekomen dat het beter was om uit elkaar te gaan."

Het speculeren over een opvolger is direct na het nieuws over de zomerse exit van Maaskant al begonnen. In Groningen circuleren onder meer de namen van Art Langeler en Erwin Koeman. "Maar we hebben met nog geen enkele kandidaat gesproken", benadrukt Nijland.

Eredivisie

gerelateerd