Ton du Chatinier, Domstedeling in Dagestan

13 maart 2013, 11:00   Bijgewerkt: 13 maart 2013, 11:52

Nederlandse clubs zijn dit seizoen niet meer te vinden in Europa, maar clubs met een oranje tintje nog wel. Zo staat Anzhi Makhachkala, de ploeg uit Dagestan die komende donderdag de laatste acht van de Europa League kan halen, onder leiding van een Achterhoeker en een Utrechter. Die Utrechter, Ton du Chatinier, kijkt als assistent van Guus Hiddink zijn ogen uit. “We zijn meer in het vliegtuig dan op de grond, zeg ik wel eens.” Een verhaal over de club die in Europa altijd uit speelt.

Toen we hem maandag belden, zoals afgesproken, zat Du Chatinier in de auto. “Dus ik heb alle tijd hoor”, zei hij met zijn kenmerkende Utrechtse accent. “Want ik weet niet of je wel eens in Moskou geweest bent, maar het verkeer schiet niet echt op hier.”

Drie vertalers op het trainingsveld

Dat succes is niet aan komen waaien, benadrukt Du Chatinier. Topspelers zoals Samuel Eto’o, Mbark Boussoufa, Yuri Zhirkov, Lassana Diarra, Willian en eerder ook Roberto Carlos vormen namelijk niet automatisch ook een succesvolle ploeg. “Grote namen zijn geen garantie voor succes, het moet een hecht elftal worden. In relatief korte tijd hebben wij er een team van proberen te smeden. Dat is ook de belangrijkste taak van Guus Hiddink, hij is daar met al zijn ervaring natuurlijk een meester in. Het gaat de goede kant op, maar we hebben nog een stap te zetten.”

Hiddink en zijn team hebben niet alleen de opdracht gekregen om op korte termijn te presteren, maar zijn ook bezig met de toekomst. Sinds eind 2012 staat er een gloednieuwe jeugdacademie in Dagestan, onder leiding van Jelle Goes. “Anzhi bestaat pas sinds 1991”, weet Du Chatinier. “Het is dus allemaal nog vrij nieuw en wij moeten nu een bepaalde structuur neerzetten. Er is enorm veel jeugd in Dagestan, dus er is veel mogelijk. Iedereen denkt bij Anzhi nu alleen aan Hiddink en Eto’o, maar we bouwen aan een stabiele club. We zijn nog in opbouw.”

Thuis in een leeg Luzhniki

Ook tegen Newcastle, vorige week, speelde Anzhi zijn thuisduel in het Luzhniki. Voor amper 5.000 fans speelden beide teams 0-0 gelijk. Alles is dus nog mogelijk, weet Du Chatinier. “Ook voor Newcastle is 0-0 een linke uitslag. Ze zullen aanvallender moeten spelen dan hier en dat biedt weer kansen voor onze aanvallers”, blikt Du Chatinier vooruit op het duel op St. James’ Park. Als Newcastle afgeschud wordt, komt de finale dichtbij. Daar wil de coach echter nog niet aan denken. “Het is een cliché, maar we bekijken het wedstrijd voor wedstrijd. We moeten als team nog een stap zetten voordat we echt Europese top zijn. Tegen teams die met z’n allen in de zestien hangen, hebben we het lastig om een oplossing te vinden. Dat zie je ook bij FC Barcelona, alleen wij hebben geen Messi die dan in zijn eentje iets kan forceren.”

Vast aan Hiddink

Du Chatinier wacht rustig af wat er de komende periode gaat gebeuren. “Normaal gesproken hoop je rond deze tijd in het seizoen duidelijkheid te hebben, nu is het nog even afwachten. Maar ach, in de voetballerij kan het snel gaan. We zullen wel zien."

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen