Malaga dankzij uitblinker Isco naar laatste acht

13 maart 2013, 22:38   Bijgewerkt: 13 maart 2013, 22:45

Malaga is als debutant doorgedrongen tot de kwartfinales van van de Champions League, in navolging van Barcelona en Real Madrid. De Spaanse club maakte woensdagavond voor eigen publiek ten FC Porto een achterstand van 0-1 goed: 2-0. Uitblinker Isco herstelde het evenwicht vlak voor rust, in de slotfase kopte invaller Rique Santa Cruz zijn ploeg naar de laatste acht.

Vitor Pereira stuurde geen elftal het veld in dat op louter verdedigen was ingesteld. Met de Colombiaan Jackson Martinez, dit seizoen al goed voor 28 goals, als diepe spits en Silvestre Varela, Steven Defour, Lucho Gonzalez en architect João Moutinho in zijn buurt toonde Porto ook aanvallende bedoelingen. Veel meer dan wat schoten van afstand (over) leverde dat niet op.

Daarnaast waren de Portugezen ook niet te beroerd de 'zeis' in te zetten als wapen. De alerte Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli maakte zich op voor een avondje boekhouden. Nog voor rust viel hij ook anderszins op door een doelpunt van Javier Saviola om dubieuze redenen af te keuren.

Enkele minuten later opende Isco alsnog de score. Vlak na de hervatting maakte Defour het karwei van Porto een stuk lastiger door Joaquin om te schoffelen. Rizzoli koos nog een keer geel, direct rood was logischer geweest.

Pereira paste zijn strijdplan aan en bracht Maicon voor Varela. Moutinho, net hersteld van een blessure, was in de rust al in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door die andere Colombiaanse aanvaller, James Rodriguez. Porto moest achteruit en veranderde in een counterploeg; af en toe dreigend, maar met Helton toch als actiefste speler.

Om een verlenging te voorkomen deed Manuel Pellegrini een beroep op 'supersub' Santa Cruz. De Paraguayaan stelde niet teleur. Amper 3 minuten in het veld zorgde hij voor de 2-0. Voor Porto was dat uiteraard het sein nogmaals van taktiek te veranderen. Het had bijna succes. Twee treffers werden terecht afgekeurd wegens buitenspel.