RKC Waalwijk
0 – 0
NEC

Wigan schrijft historie met FA Cup-winst

11 mei 2013 – Wigan Athletic heeft zaterdag voor een daverende verrassing gezorgd door de FA Cup op haar naam te schrijven. De Latics deden dat door Manchester City op Wembley te verslaan. Een doelpunt in blessuretijd van invaller Ben Watson besliste de wedstrijd.

City speelde vanaf de 84e minuut met tien man na de tweede gele kaart voor wildeman Pablo Zabaleta. Daarna sloeg Wigan toe. Op basis van de inzet, teamgeest en vechtlust was de triomf voor de 'underdog' verdiend tegen het kleurloze City.

Evenals eerder dit seizoen in de competitie bleken beide ploegen ondanks de enorme verschillen in het budget redelijk aan elkaar gewaagd. Zeker in de eerste helft kreeg Wigan, zonder de geblesseerde Ronnie Stam, een paar aardige kansen. Met name van Callum McManaman ging de nodige dreiging uit. In kansrijke posities verloor hij echter steeds weer de rust en het overzicht.

De duurbetaalde voorhoede van City, met onder anderen Carlos Tevez en Sergio Agüero in de gelederen, kwam voor de rust nauwelijks in scoringspositie. Doelman Joel Robles moest zich in de beginfase nog wel strekken naar een afstandsschot van Yaya Touré, de man die City in 2011 tegen Stoke City aan de FA Cup hielp (1-0),

Na de pauze toonde Manchester City iets meer aanvalsdrang, maar de ploeg van trainer Roberto Mancini bleef slordig en ook omzichtig in de opbouw en afronding. Wigan daarentegen bleef in een stunt geloven. Het was aanvankelijk opnieuw McManaman die te weinig rendement haalde uit de ruimte die hij voor zichzelf creëerde. Maar Watson, koud 10 minuten in het veld, zorgde alsnog voor gerechtigheid op Wembley: 1-0.

De FA Cup-zege is de eerste prijs in de geschiedenis van Wigan Athletic. De bescheiden ploeg stond ook pas voor de eerste keer in de finale van het Engelse bekertoernooi.

Eredivisie

gerelateerd