Champions League-finales om nooit te vergeten

22 mei 2013, 10:00

Nog drie dagen, dan wordt op Wembley de 21ste finale sinds de oprichting van de Champions League gespeeld. Bayern München en Borussia Dortmund mogen uitmaken wie zich een jaar lang de beste club van Europa mag noemen. Sinds de CL in 1992 ontstond, als opvolger van de Europa Cup I, hebben we finales in alle soorten en maten gehad. FCUpdate.nl blikt terug op vier memorabele edities.

24 mei 1995, Ajax- AC Milan (1-0)

Inmiddels zijn Nederlandse clubs blij als ze de eerste ronde van het toernooi overleven, maar achttien jaar geleden zag de wereld er nog heel anders uit. Onder leiding van coach Louis van Gaal bereikte Ajax de finale van het meest prestigieuze clubtoernooi. In die finale was AC Milan, de titelverdediger, de tegenstander. De ploeg uit Milaan had een jaar eerder in de finale afgerekend met FC Barcelona (4-0).

Blind 1995

Blind 1995

Het succes van Ajax bereikte het seizoen er na een volgend hoogtepunt toen de club wereldkampioen werd. Ook werd opnieuw de Champions League-finale gehaald, maar een tweede zege op rij bleef uit. Juventus was na strafschoppen te sterk.

26 mei 1999, Manchester United- Bayern München (2-1)

De finale tegen Dortmund van zaterdag wordt voor Bayern de vierde CL-eindstrijd sinds de invoering van het toernooi. Twee van de voorgaande drie finales liepen uit op een regelrecht trauma. Iedereen kan zich de editie van vorig jaar nog herinneren, toen het voor eigen publiek in München op dramatische wijze verloor van Chelsea, maar de finale van 1999 was voor de Duitsers helemaal rampzalig. In Barcelona was Manchester United, toen al met Sir Alex Ferguson op de bank, de tegenstander. 

Jancker 1999

Jancker 1999

15 mei 2002, Real Madrid- Bayer Leverkusen (2-1)

2002

2002

2002

2002

Overigens zou de verloren finale tegen Real voor Leverkusen, en in het bijzonder captain Ballack, niet de enige domper van dat jaar zijn. De ploeg greep ook net naast de Duitse titel, de beker en zou even later de WK-finale verliezen van Brazilië.

25 mei 2005, Liverpool- AC Milan (3-3)

Je hebt van die wedstrijden waarvan je je altijd zal blijven herinneren waar je was, toen je hem op televisie keek. De finale Liverpool- AC Milan uit 2005 is er zo één. Wie dit duel gezien heeft, zal hem nooit vergeten. En zal, als hij in een willekeurige partij een team bij rust met 3-0 voor ziet staan, altijd terugdenken aan die ene avond in mei 2005. Toen, in Istanbul, voltrok zich een wonder. Het wonder van Liverpool.

Door: Roland Mather

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen