Atletico vloert Real in heerlijke bekerfinale

18 mei 2013, 00:07   Bijgewerkt: 18 mei 2013, 00:38

Atletico Madrid heeft voor de tiende keer de Copa del Rey gewonnen. De Madrilenen waren vrijdag in een heerlijke finale, vol sfeer en strijd, na verlenging met 2-1 te sterk voor rivaal Real Madrid. Het duel werd ontsierd door een rode kaart van Cristiano Ronaldo en ook Real-coach José Mourinho werd weggestuurd.

In La Liga staat Real Madrid een straatlengte achter kampioen FC Barcelona op de tweede plaats en daar weer ruim achter bezet Atletico Madrid de derde positie. En doordat Real en Atletico de finale van respectievelijk de Champions League en Europa League misliepen, draaide het de laatste weken maar om één duel in Madrid: de bekerfinale, ook nog eens gespeeld in het Madrileense Estadio Bernabéu.

Mentaal begon Atletico al met een achterstand aan de stadsderby, want de laatste zege op de grote broer dateerde alweer van oktober 1999. In de daaropvolgende 13,5 jaar lukte het los Colchoneros niet één keer te winnen van los Blancos. Eerder deze jaargang werd in de competitie nog twee keer verloren, met 2-0 en 1-2.

Binnen een kwartier keek Atletico ook tegen een werkelijke achterstand aan. Uit een hoekschop kopte Cristiano Ronaldo, uit stand, fraai raak. Real creëerde in de fase daarna weinig, terwijl Atletico steeds dreigender werd. Dat leidde in de 35ste minuut tot de 1-1. Radamel Falcao was in een duel met twee Real-spelers de sterkste en toverde vervolgens een schitterende steekpass op Diego Costa, tussen Mickael Essien en Sergio Ramos door, uit de hoge hoed. Zijn Braziliaanse teamgenoot faalde niet en maakte via keeper Diego López en de binnenkant van de paal gelijk.

Daarna werd er niet meer gescoord in de reguliere speeltijd en dat mag een klein wonder heten. Met name Real stichtte een paar keer groot gevaar, maar de paal was de Koninklijke niet gunstig gezind. Kort voor de doelwissel trof Mesut Özil met een schot vanaf de rand van het zestienmetergebied als eerste de staander. Dat overkwam Karim Benzema en Ronaldo in de tweede helft ook.

Met name de aanval waarin Benzema de paal trof, was bizar. Ronaldo legde, na een actie, vanaf de achterlijn terug op de Fransman, die het houtwerk vond met zijn schot. In de rebound leek Özil alsnog te scoren, maar Juanfran bracht op de doellijn redding met een onwaarschijnlijke ingreep. Een paar minuten later trilde de paal voor de derde keer. Dit maal na een lage vrije trap van Ronaldo.

De Portugese vedette mocht trouwens blij zijn dat hij het einde van de reguliere speeltijd haalde, want in de slotfase trapte hij na jegens Juanfran. Zijn coach José Mourinho werd wel weggestuurd, wegens te fel protesteren tegen een beslissing van de scheidsrechter. In het tweede deel van de verlenging werd Ronaldo alsnog met rood naar de kant gestuurd, omdat hij Gabi in het gezicht schopte.

In die verlenging kreeg Atletico via Diego Costa al snel een goede kans, maar Diego López redde. Niet veel later moest de sluitpost van Real zich alsnog gewonnen geven. Uit een hoekschop verraste Miranda de Real-achterhoede met een kopbal. Daarna trok Atletico de bekerwinst over de streep. Dat kwam vooral door goalie Thibaut Courtois, die in de tweede helft van de verlenging enkele keren knap redde.

Overigens eindigde ook Atletico met tien man. Gabi kreeg in de slotminuut zijn tweede gele kaart, al dacht de Spanjaard zelf dat het pas zijn eerste prent was. Maar vanwege het duel waaraan Ronaldo rood overhield, had hij al eens geel ontvangen.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen